Κώστας Τσαούσης: «Όχι άλλο clawback στην πρόληψη και στην διάγνωση»

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστα Τσαούση προκάλεσε ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με το clawback στον τομέα της πρόληψης και της διάγνωσης.

Ο κ. Τσαούσης υποστηρίζει ότι η πολιτεία υιοθετεί μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τα «μάτια» του κόσμου, αδιαφορώντας πλήρως για την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, οδηγώντας τον διαγνωστικό τομέα σε αδιέξοδο.

 

Η ανακοίνωση

Συγκεκριμένα, στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ 4898/18 εισάγει ονομαστικά μεγαλύτερο φάσμα παροχών προς τους ασφαλισμένους με θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων. Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback.

Για άλλη μία φορά, η πολιτεία υιοθετεί μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τα «μάτια» του κόσμου, αδιαφορώντας πλήρως για την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και για το πώς θα καλυφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες. Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση σε συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.

Ο Οργανισμός υπόσχεται κοινωνική πολιτική αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της «εξόδου» από τα μνημόνια. Με αυτήν την ληστρική τακτική, συντελείται η καταστροφή του διαγνωστικού κλάδου στη χώρα μας, πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την εμμονή στις πολιτικές υποκοστολόγησης, κουρεμάτων, μείωσης της αποζημίωσης και εντέλει επιβολής «φτηνής» (και όχι ποιοτικής) τεχνολογίας από το Υπουργείο Υγείας.

Η πρόληψη / διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού είναι πράξη ποιότητας και ευθύνης με ανελαστικό κόστος.  Τα ιδιωτικά εργαστήρια λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, προδιαγραφές, πρωτόκολλα βαθμονόμησης, συντήρησης μηχανημάτων και αγοράς αναλωσίμων. Οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί ιατροί είναι καταρτισμένοι επιστήμονες που έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκούν βιοποριστικό επάγγελμα στη χώρα μας. Το clawback αναγκάζει τους ιατρούς να εργάζονται κάτω από το όριο ασφαλούς εκτέλεσης των διαγνωστικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, γεγονός που ενέχει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση της πορείας των νόσων στο γενικό πληθυσμό.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ CLAWBACK στην πρόληψη και στη διάγνωση !

Η ακριβής κοστολόγηση και η αξιοπρεπής αποζημίωση όλων των διαγνωστικών πράξεων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού είναι μία πράξη ευθύνης».