Κώστας Τζαβάρας: «Άμεσα αποζημιώσεις και Καναντέρ»

Την έγκαιρη θωράκιση της Ηλείας με τα αεροσκάφη Καναντέρ και το Ελικόπτερ Έρικσον ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την αποζημίωση των πυρόπληκτων παραγωγών του νομού.

«Δυστυχώς, σε μια αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε για την Ηλεία με σοβαρές καταστροφές, η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υπογράψει με την αρμόδια εταιρεία για την προμήθεια των ελικοπτέρων πυρόσβεσης και ειδικά των ελικοπτέρων Ericsson, δεδομένου ότι αυτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την άμεση αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Οι καταστροφές που έπληξαν φέτος την Ηλεία από τα πύρινα μέτωπα βρήκαν την κυβέρνηση για ακόμα μια φορά απροετοίμαστη όσον αφορά την εξασφάλιση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά των ελικοπτέρων Ericsson. Από την Κυριακή το βράδυ η Ηλεία ξαναζεί τον εφιάλτη των πυρκαγιών στη περιοχή Φρίξας, Σκιλλουντίας, Ανδρίτσαινας, Κακόβατου, Ανεμοχωρίου και Σπιάντζας», τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Τζαβάρας και ζητά να πληροφορηθεί αν έχουν δοθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας, με δεδομένη την επικινδυνότητα της Ηλείας στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών.

Επίσης ζητά την άμεση μεταστάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας αλλά και την αποκλειστική διάθεση του ελικοπτέρου Ericsson από νωρίς αυτή την αντιπυρική περίοδο, χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις που έζησε πέρυσι η Ηλεία.

«Δυστυχώς, η αντιπυρική περίοδος δεν ξεκίνησε καλά για τον πολύπαθο νομό μας. Αποτελεί επομένως αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση της Κυβέρνησης να λάβει άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει το έργο των Δήμων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και για να μην ξαναζήσει η Ηλεία τον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών του παρελθόντος¬»