Αγροτικά

Κώστας Τζαβάρας: «Άμεσες αλλαγές και βελτιώσεις υπέρ των παραγωγών στον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Ακούστε το άρθρο

Τον τερματισμό των υπερβολικών καθυστερήσεων στην πληρωμή των πάσης φύσεως ενισχύσεων και την κατοχύρωση του ακατάσχετου της εξισωτικής αποζημίωσης ζήτησε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να πάψει το απαράδεκτο φαινόμενο της υπερβολικής καθυστέρησης που παρατηρείται στην απονομή, εκκαθάριση και καταβολή των πάσης φύσεως αγροτικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, κ.ά.) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη.

Επικαλούμενος τα βασικότερα σημεία της πρόσφατης έκθεσης που δημοσίευσε ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τις ενισχύσεις και την πρωτογενή παραγωγή, ο Κώστας Τζαβάρας στηλίτευσε σειρά απαράδεκτων τρόπων αντιμετώπισης των αγροτών από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές. Ειδικότερα, επέκρινε την υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται στις πάσης φύσεως πληρωμές ενισχύσεων που οφείλονται από προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, ιδιαιτέρως δε υπογράμμισε  τις ετεροχρονισμένες πληρωμές που γίνονται ύστερα από αποδοχή ενστάσεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης από μέρους των αρμοδίων οργάνων του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαιτίας της οποίας οι παραγωγοί αγνοούν σε πολλές περιπτώσεις τις αιτίες που λαμβάνουν μειωμένες τις ενισχύσεις (πρόστιμα, πρόσθετες επιβαρύνσεις, κ.ά.).

Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε τις νομοθετικές αλλαγές που επιβάλλεται επιτέλους να γίνουν σχετικά με το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι είχε και στο παρελθόν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, μετά τις μαζικές κατασχέσεις των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Οκτώβριο του 2018.

Τόνισε δε, ότι ο σχετικός νόμος που θεσπίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2018 (μετά την κατακραυγή του αγροτικού κόσμου προς την κυβέρνηση Τσίπρα) αποδείχθηκε ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, η περίπτωση της εξισωτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, χαρακτηρίζεται από τις τράπεζες ως επενδυτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην εξαιρείται από τις κατασχέσεις.

Εξάλλου, ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε ότι ο ισχύων Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) αποκλείει όσους αγρότες έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους  από το δικαίωμα αποζημίωσης εξαιτίας απρόβλεπτων ή εκτάκτων γεγονότων, προσθέτοντας ότι η απώλεια πόρων επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό των γεωργών και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

«Οι παραγωγοί της Ηλείας, δίχως δική τους ευθύνη, υφίστανται απώλεια εισοδήματος που φτάνει ακόμα και το 20%, εξαιτίας των χρόνιων και δομικών προβλημάτων του συστήματος απονομής των αγροτικών ενισχύσεων στη χώρα μας. Ζητήματα όπως οι σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων, η ανυπαρξία προστασίας της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από τις τραπεζικές κατασχέσεις  και η άρση του ηλικιακού ορίου για τις αποζημιώσεις από έκτακτα γεγονότα, πρέπει να επιλυθούν, διότι θέτουν σε κίνδυνο την εξασφάλιση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα