Κοστέλο: «Η Ελλάδα επέστρεψε στο σημείο που βρισκόταν το 2014»

Μήνυμα στην κυβέρνηση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο.

Όπως ανέφερε, «δεν πρέπει να μετακινούνται τα γκλοπόστ» και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα καθώς «η νομοθεσία υπάρχει».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους» την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.

Από το βήμα συνεδρίου του Economist, ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό έτος του προγράμματος», ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014».

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η ευκαιρία να μην χαθεί ξανά» έσπευσε να προσθέσει και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με επιπλέον αξιώσεις της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι η Αθήνα θα πρέπει «απλώς να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί».

«Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει, καθώς έχει εκταμιεύσει 35 δισ. την περίοδο μετά το 2014 και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση» κατέληξε.​

Τζιαμαρόλι: Χρειάζεται ιδιοκτησία του προγράμματος

Ο N. Τζιαμαρόλι του ESM τόνισε πως η Ελλάδα θα πείσει τις αγορές ότι άλλαξε σελίδα, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της ιδιοκτησίας του προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι περισσότερη δουλειά απαιτείται για τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης, της αγοράς προϊόντων αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων.

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM στην αντιπροσωπεία των θεσμών Νίκολα Τζιαμαρόλι από το βήμα συνεδρίου του Economist.

Ακόμη, παρατήρησε ότι όλους τους προηγούμενους μήνες όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τζιαμαρόλι εκτίμησε ότι υπάρχει ένας καθαρός δρόμος μέχρι το τέλος του προγράμματος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα καλό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία τώρα πρέπει να μειωθούν. «Δημιουργήθηκε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα είναι η ώρα για ιδιωτικοποιήσεις», συνέχισε.

«Ήδη η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου το 6% του ελληνικού ΑΕΠ τον χρόνο από τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Το Eurogroup είναι έτοιμο να αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος, εφόσον χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του ESM και κατέληξε λέγοντας ότι προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές, η χώρα μας θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Χουλιαράκης: Ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εξειδικεύονταν το 2018

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα συνεδρίου του Economist.

«Όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018» έσπευσε να προσθέσει το κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι «δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» και εξήγησε ότι «αυτή είναι μία απόφαση, την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».

«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές» συμπλήρωσε και διαμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». ​

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χουλιαράκης έστειλε σήμα για τη μείωση των φορολογικών βαρών «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός». Παράλληλα, εξήρε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και χαιρέτισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. «Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

Παράλληλα, ωστόσο, κατέστησε αναγκαία την υλοποίηση παρεμβάσεων στις αγορές, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο επίπεδο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

 

 

Πηγή: THETOC