Ένθετα

Κουραμπιέδες ή Μελομακάρονα: Ποιο κερδίζει στα σημεία;

Ακούστε το άρθρο

Μέρες γιορτών και όλοι  φέρνουμε στη μνήμη μας τα παραδοσιακά γλυκίσματα να στολίζουν  το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έτσι και φέτος αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών αποτελούν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Το εύλογο ερώτημα όμως είναι τι θα ήταν καλύτερα να καταναλώσουμε ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά το σωματικό μας βάρος.

Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη σύσταση από το «απαγορεύεται» να φας, μια τέτοια σύσταση οδηγεί σίγουρα στην υπερκατανάλωση με συνέπεια την παχυσαρκία. Αν όμως συνδυάσουμε την ποιότητα των θερμίδων με την χαμηλή ποσότητα κατανάλωσης λίπους στα γεύματα μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, προσπαθώντας να μην αποκλείσουμε κάτι από το διαιτολόγιο μας αλλά να το εμπλουτίσουμε με την απαραίτητη θρεπτική αξία.

Θερμιδικά μπορεί να αποκλίνουν αρκετά αυτά τα δυο γλυκίσματα μεταξύ τους( τα 100gr μελομακάρονα δίνουν 360 θερμίδες, ενώ τα 100gr κουραμπιέ 520 θερμίδες),η ουσιαστική τους διαφορά όμως είναι ποιο από τα δυο περιέχει τα πιο ωφέλημα συστατικά και ταυτόχρονα τα ποιο ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Μελομακάρονα: Τα ευεργετικά οφέλη και οι…παραλλαγές

Το βασικό συστατικό για την παρασκευή του μελομακάρονου είναι το μέλι, που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος β και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Επίσης περιέχει καρύδια που είναι πλούσια σε  πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση στον οργανισμό μας. Άλλο ένα βασικό συστατικό είναι το ελαιόλαδο που περιέχει βιταμίνη Ε η οποία μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες καθώς και μονοακορεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην μείωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο και χυμό πορτοκάλι. Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια (στα οποία οφείλει και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της) με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού ή του χυμού πορτοκάλι.

Κουραμπιέδες:
Τα συν αλλά και τα πλην

Από την άλλη ο κουραμπιές περιλαμβάνει βούτυρο, ζάχαρη και αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα που εμπεριέχονται στον κουραμπιέ είναι πλούσια σε πολυακορεστα λιπαρά βιταμίνες και σίδηρο,αρκετα ευεργετικά για τον οργανισμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συστατικά ,όπως το βούτυρο που περιέχει κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι βλαβερά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τέλος η ζάχαρη που αποτελεί φυσική πηγή υδατανθράκων δεν έχει καμιά θρεπτική αξία και δίνει μονο «κενές»θερμίδες.

And the winner is…

Συμπερασματικά το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όσον αφορά στην θρεπτική και θερμιδική αξία. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε αυτά που μας αρέσουν, αλλά η απόλαυση να μην γίνεται εις βάρος της υγεία μας.

via

Όλη η επικαιρότητα