WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Κουρεμπές: “Δεν θεωρώ ότι έχουν αδικηθεί οι παραγωγοί…” – Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στο δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα με τα πορίσματα που εστάλησαν στους τοματοπαραγωγούς της Ηλείας, για τις ζημιές από τις πλημμύρες του καλοκαιριού, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.

Ο κ. Κουρεμπές ξεκαθάρισε ότι εφόσον υποβληθούν ενστάσεις από τους τοματοπαραγωγούς που θεωρούν ότι αδικήθηκαν θα εξεταστούν και θα διασταυρωθούν και όλα τα επιμέρους στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν λάθη, ενώ αφήνει αιχμές και υποστηρίζει ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα, είναι εκ του πονηρού.

Στο 20% ενδεχομένως το πρόβλημα

Ειδικότερα ο κ. Κουρεμπές ανέφερε:

«Εγώ δεν θεωρώ και δεν έχω εισπράξει ότι υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα θα σήμαινε ότι το 50%, το 60%, το 80% των πορισμάτων των αγροτών να θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί. Εγώ η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί και είπαμε ότι θα τους δούμε, θα κάνουν τις ενστάσεις τους, θα διασταυρώσουμε στοιχεία, τιμολόγια, τα πάντα. Έχω επίσης και από πρόεδρο Συνεταιρισμού, ο οποίος βγαίνει συχνά στα κανάλια, χθες (σημ. προχθές) σε τυχαία συνάντησή μας μου είπε ότι θεωρούν ότι κατ’ αυτούς το 80% των πορισμάτων είναι εντάξει και υπάρχουν προβλήματα στο υπόλοιπο 20%. Και του απάντησα και εγώ, καμία αντίρρηση σε αυτό, να κάνουν τις ενστάσεις τους οι άνθρωποι και να τα δούμε και να διασταυρώσουμε και στοιχεία, γιατί όλες οι περιοχές δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα. Όπως επίσης, επειδή πολλά ακούγονται όταν δεν είσαι παρών, ότι κάποιοι από τους παραγωγούς οι οποίοι βγήκαν στα κανάλια με ονοματεπώνυμο και έχουν σε κάποιο αγροτεμάχιο μέχρι και 100% ζημιά και σε άλλο έχουν 50%. Αν το 50% είναι λάθος ή και το 100% μπορεί να είναι λάθος, θα το δούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αδικήθηκαν».

‘Θα διασταυρωθούν όλα’

Ο κ. Κουρεμπές χαρακτήρισε κάποιες δηλώσεις εκ του πονηρού και είπε χαρακτηριστικά:

«Κάποιες δηλώσεις είναι εκ του πονηρού θα έλεγα, παρ’ όλα αυτά εγώ ως πρόεδρος του ΕΛΓΑ και ως Οργανισμός οφείλουμε να δούμε και να διασταυρώσουμε ακόμη και αυτά που λένε οι παραγωγοί από την στιγμή που θα κάνουν ενστάσεις. Εάν μάλιστα κάνουν και κάποιες συγκεκριμένες καταγγελίες αυτοί οι άνθρωποι, εάν έχει υποπέσει στην αντίληψή τους κάτι παραπάνω, είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να κινήσουμε τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς, και τους δικούς μας και του Υπουργείου, και να τα δούμε. Όλα θα διασταυρωθούν, πορίσματα, τιμολόγια, επιστροφές ΦΠΑ, τα πάντα. Επαναλαμβάνω, ότι κατά τους ίδιους τους εκπροσώπους των παραγωγών το πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα 20% των πορισμάτων».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε επίσης ότι οι τοματοπαραγωγοί θα πληρωθούν κανονικά το πρώτο πόρισμα και από εκεί και πέρα θα εξεταστούν τα στοιχεία όπου θα υπάρχει ένσταση και δεν αναμένεται κάτι νεώτερο πριν τον Απρίλιο:  «Οι έλεγχοι εξαρτώνται και από το τι φόρτο εργασιών έχουμε. Το ότι θα κάνουν ένσταση δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρωθούν το πρώτο πόρισμα, το πόρισμα που τους ήρθε θα το πληρωθούν κανονικά και μετά θα πάρουν την διαφορά ή θα δώσουν την διαφορά εάν θα υπάρξει διαφορά. Επειδή έγινε πολύς ντόρος, πραγματικά θέλω λίγο να ψάξω και να δω και τιμολόγια και επιστροφές ΦΠΑ οπότε συζητάμε για τουλάχιστον τον Απρίλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Όλη η επικαιρότητα