Πολιτική

Κουτσούμπας: Επιδιώκουμε συσπείρωση εργατικών – λαϊκών δυνάμεων

Ακούστε το άρθρο

Πέντε μέρες πριν από την έναρξη του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος δηλώνει πως επιδιώκει «συσπείρωση ευρύτερων εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, στο δρόμο της σύγκρουσης με το σημερινό σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα».

Σε άρθρο που υπογράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζει την πεποίθηση ότι το Συνέδριο θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην πορεία ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ έχει πλέον στέρεες βάσεις. Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν ολοκληρώσαμε μια μακρόχρονη διαδικασία διαμόρφωσης σύγχρονου προγράμματος επαναστατικής στρατηγικής» τονίζει ο κ. Κουτσούμπας, έπειτα από την επεξεργασία του νέου Προγράμματος του Κόμματος, το οποίο ψηφίστηκε στο προηγούμενο Συνέδριο.

«Σήμερα περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, βλέποντας και την αρνητική πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Η αισιοδοξία μας ότι θα τα καταφέρουμε, εδραιώθηκε παραπέρα και από την ίδια την προσυνεδριακή συζήτηση, εντός κι εκτός Κόμματος, με φίλους, αλλά και ευρύτερες δυνάμεις, πάνω στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει λόγο για παραπλάνηση εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ και για καβγά μεταξύ τους που στην πραγματικότητα αφορά «το ποιος είναι ικανότερος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων υπέρ του κεφαλαίου, στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των κερδών λίγων ομίλων σε βάρος του λαού μας».

Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «να δυναμώσει η συζήτηση για αποπομπή χωρών από την Ευρωζώνη, την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ΚΚΕ ούτε θα αιφνιδιαστεί ούτε θα σοκαριστεί, θα δώσει αποφασιστικά τη μάχη με το μέρος των καταπιεσμένων, υπέρ των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων. Θα υπερασπιστεί το λαό από την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί.

»Στην περίπτωση υποτίμησης του νομίσματος, μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή της επιδίωξης τμημάτων του κεφαλαίου να φορτώσουν την όποια ζημιά τους στο λαό, θα δώσει τη μάχη ενάντια σε πιθανά σε τέτοιες περιπτώσεις, φαινόμενα, όπως της αισχροκέρδειας, ακόμα και τεχνητής έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων.

»Θα αξιοποιήσει ρωγμές που ενδεχομένως υπάρξουν μέσα στην αστική τάξη, όμως ταυτόχρονα θα καλέσει το λαό να μην επιλέξει αν θα χρεοκοπήσει με ευρώ ή δραχμή, αλλά να έρθει σε ρήξη συνολικά με την εξουσία του κεφαλαίου, που όσο υπάρχει θα οδηγεί σε τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές και συμμαχίες, να κατευθύνει την πάλη του για να έρθει επιτέλους πραγματικά ο λαός στην εξουσία», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρεται στον αυξημένο κίνδυνο έντασης των πολεμικών συγκρούσεων, και σημειώνει ότι, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με την ΝΔ έχει στηρίξει όλες τις επικίνδυνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και έχει νομιμοποιήσει στο Αιγαίο την παρουσία του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι «οι «λεονταρισμοί» και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν πρέπει να κρύψουν ότι και οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα