Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κόβεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε Χρυσή Αυγή και άλλα ακροδεξιά κόμματα

Ακούστε το άρθρο

Ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, μεταξύ αυτών και πολιτικοί της Χρυσής Αυγής, δεν θα λάβουν επιδότηση από την ΕΕ για το 2018. Σύμφωνα με δημοσίευμα του EUObserver, με τίτλο “Οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί έχασαν την προθεσμία για επιδότηση από την ΕΕ”.

Έξι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί και εθνικιστικές πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις, δεν θα λάβουν επιδότηση από την ΕΕ το ερχόμενο έτος, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Αιτία είναι η… απώλεια της προθεσμίας που είχε τεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εγγραφή στο σύστημα, που επέτρεπε πρόσβαση σε πολλά εκ. ευρώ εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου Ευρωκοινοβουλίου το 2019.

Μεταξύ αυτών που έχασαν την προθεσμία είναι και η ακροδεξιά εθνικιστική Συμμαχία για Ειρήνη και Ελευθερία (Alliance for Peace and Freedom, APF), μέλη της οποίας είναι πολιτικοί της ελληνικής Χρυσής Αυγής και του γερμανικού NPD. Η Συμμαχία αρνείται την ύπαρξη προθεσμίας μέσω του Γενικού Γραμματέα της και επιμένει ότι “βρίσκεται σε διαδικασία εγγραφής”.

Η διαδικασία προβλέπει, όμως, ότι ένας ευρωπαϊκός πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει πρώτα να δηλωθεί στη νέα εποπτική Αρχή (Authority for European Political Parties and Foundations) ως νομική οντότητα προτού απευθυνθεί στην ΕΕ για επιδότηση. Η Αρχή αυτή ιδρύθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν είναι σαφές για ποιόν ακριβώς λόγο η Συμμαχία APF δεν κατάφερε να εγγραφεί. Ο συντάκτης υπογραμμίζει σχετικά ότι κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να αποδέχεται συγκεκριμένες θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως είναι η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα