Οικονομία

Κούρεμα δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά προτείνει το ΔΝΤ – Αντίθετες οι τράπεζες

Ακούστε το άρθρο

Την αναδιάρθρωση των χρεών προς τις τράπεζες, που βαρύνουν νοικοκυριά, υποδεικνύει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Έθνος, το ΔΝΤ συνιστά κούρεμα στα χρέη των ιδιωτών για να μπορέσει η Ελλάδα να… ανασάνει.


Μάλιστα, οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 55 δισ. ευρώ υπολογίζονται σε 500.000.


Το ΔΝΤ θεωρεί μονόδρομο το «κούρεμα» στο χρέος των ιδιωτών, καθώς εκτιμά ότι, όσο αυτό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία στη χώρα, δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ανάκαμψη αλλά ούτε και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.


Οι «κόκκινες» οφειλές τους ξεπέρασαν στο τέλος του 2012 τα 55 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό χρέος τους ανέρχεται στα 227,7 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα δάνεια δεν εξυπηρετείται.


Αντίθετη σε οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή των τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών δηλώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σε ειδικό ένθετο στη μελέτη της, με θέμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και 2012, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναφέρει, πως «οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή (κούρεμα) των τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη».

«Οι ανωτέρω ζημίες θα έπρεπε να καλυφθούν κυρίως μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης τους με ποσά που θα έπρεπε να αναζητηθούν στους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», αναφέρεται στη μελέτη, όπου σημειώνεται, πως το βάρος αυτής της πολιτικής θα το επωμιστούν εκ νέου, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι συνεπείς Έλληνες φορολογούμενοι.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών και κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημία για τους μετόχους τους (ο κυριότερος εκ των οποίων θα είναι πλέον, για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Παράλληλα, τονίζεται ότι η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης στα συναλλακτικά ήθη και τη λειτουργία της οικονομίας θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική, καθώς θα οδηγούσε όλο και περισσότερους οφειλέτες σε γενικευμένη πρακτική αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεών τους προς όλους με εξαιρετικά έως «δραματικά» αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την απασχόληση.

Πηγή: News247.gr

Όλη η επικαιρότητα