Περιβάλλον

«Κρανίου τόπος» αν αξιοποιηθούν όλα τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων

cb90fe5c810ccf6d3912181e60e5553f.jpg
Ακούστε το άρθρο
Αν η ανθρωπότητα χρησιμοποιήσει όλα τα γνωστά κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, η Αρκτική θα μετατραπεί σε μια απέραντη, εύκρατη θάλασσα και ο υπόλοιπος πλανήτης θα τσουρουφλιστεί από τη ζέστη, προειδοποιεί αυστραλιανή μελέτη.

Τα υπολογιστικά μοντέλα των ερευνητών έδειξαν ότι, μέχρι τα τέλη του 22ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξανόταν έως και κατά 9,5 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν πέντε φορές πάνω από το όριο των 2 βαθμών που τέθηκε με την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Στην Αρκτική, μια περιοχή όπου η θερμοκρασία ήδη ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει το απίστευτο νούμερο των 20 βαθμών, προκαλώντας πλήρη τήξη των πάγων.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα στην επιθεώρηση Nature Climate Change, η ερευνητική ομάδα παραδέχεται ότι οι εκτιμήσεις για τις ποσότητες ορυκτών καυσίμων που παραμένουν στο υπέδαφος πάσχουν από μεγάλη αβεβαιότητα. Η μελέτη βασίστηκε στη συντηρητική εκτίμηση ότι η χρήση όλων των γνωστών κοιτασμάτων θα απελευθέρωνε την αστρονομική ποσότητα των 5 τρισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα, κυρίως υπό τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα.

Η ποσότητα αυτή περίπου δεκαπλάσια από τους περίπου 540 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα που έχει απελευθερώσει η ανθρωπότητα από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης ως σήμερα.

Σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση του ΟΗΕ, προκειμένου να συγκρατηθεί κάτω από τους δύο βαθμούς η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η συνολική ποσότητα άνθρακα που μπορούμε να απελευθερώσουμε στην ατμόσφαιρα -συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας που έχει ήδη εκλυθεί- δεν πρέπει να υπερβεί το ένα τρισεκατομμύριο τόνους.

Παλαιότερα υπολογιστικά μοντέλα έδειχναν ότι η πλήρης εξάντληση των κοιτασμάτων άνθρακα θα ανέβαζε τη θερμοκρασία κατά 4,3 έως 8,4 βαθμούς. Το πρόβλημα με αυτές τις εκτιμήσεις, λένε οι συντάκτες της νέας μελέτης, είναι ότι υπερεκτιμούν την ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν το πλεονάζον CO2 και την επιπλέον θερμότητα, και να μετριάζουν έτσι το ρυθμό ανόδου. Ο λόγος είναι ότι ένας όλο και θερμότερος ωκεανός θα έχανε σταδιακά την ικανότητα απορρόφησης της πλεονάζουσας θερμότητας.

Η νέα μελέτη αναθεωρεί την εκτίμηση της ανόδου σε 6,4 έως 9,5 βαθμούς, ενώ στην Αρκτική η αύξηση θα κυμαινόταν στους 15 με 20 βαθμούς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους ακόμα και τέτοια ακραία σενάρια. Μεγάλες ποσότητες άνθρακα, εξάλλου, θα μπορούσαν να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα και από φυσικές διαδικασίες.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι άνθρακα παραμένουν σήμερα παγιδευμένοι στο μονίμως παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας. 

Αν η θερμοκρασία υπερβεί ένα κρίσιμο όριο, το οποίο κανείς δεν γνωρίζει, το έδαφος θα λιώσει και επιδεινώσει ραγδαία την κλιματική αλλαγή.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα