Βιβλίο

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013

kratika_vraveia_logotehnias_2013.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας ανακοινώθηκαν σήμερα, από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται ομόφωνα στον κριτικό λογοτεχνίας, Δημήτρη Ραυτόπουλο για το σύνολο του έργο του. Οπως σημειώνει ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Επιτροπής «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού απονέμει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μετά τη θέσπισή του το 1992, σε κριτικό λογοτεχνίας. Προηγήθηκαν η Νόρα Αναγνωστάκη και ο Αλέξανδρος Αργυρίου. Τη φορά όμως αυτή η επιτροπή που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρός της αποφάσισε να απονείμει ομόφωνα το βραβείο σε έναν κριτικό που είναι στην κυριολεξία μαχόμενος: στον Δημήτρη Ραυτόπουλο…»

Βραβείο Μυθιστορήματος 

Το Βραβείο Μυθιστορήματος κατά πλειοψηφία, στη Νίκη Αναστασέα για το έργο της «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι» (εκδόσεις Πόλις). Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής «Το πολυφωνικό μυθιστόρημα της Νίκης Αναστασέα με τον τίτλο Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι, διακρίνεται για την τολμηρή διαπραγμάτευση του επίκαιρου θέματος της κοινωνικής βίας και των επιπτώσεών της στις ζωές μερικών εκ των εμπλεκομένων…» σημειώνει ο συγγραφέας, Γιώργος Συμπάρδης.

Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 

Το Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας στον Γιάννη Παλαβό για το έργο του με τίτλο «Αστείο» (εκδόσεις Νεφέλη). «Το Αστείο είναι το τρίτο βιβλίο διηγημάτων του Γιάννη Παλαβού και περιλαμβάνει δεκαεπτά κείμενα. Οι ήρωές του, σχετικά νέοι στην ηλικία, προέρχονται από τον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα ή είναι εγκατεστημένοι σε αστικά κέντρα∙ εκφράζουν στο σύνολό τους τη γεύση που αφήνει ένα περίπου ματαιωμένο παρόν. Η επιλογή του συγγραφέα να μην υποστηρίζει την ανάπτυξη της αφήγησης παρά σε λίγες σελίδες, σπάνια αφήνει ατελή ή ανολοκλήρωτα τα αφηγηματικά επεισόδια. Στις αρετές του βιβλίου εγγράφεται η πρόκληση συγκίνησης χωρίς εξάρσεις και υφολογικές υπερβολές, αλλά με διάθεση συμπύκνωσης και αφαίρεσης. Συνδυάζοντας τον ρεαλισμό με την παραδοξότητα και με το ανατρεπτικό χιούμορ (που, παραπέμπει στη σχέση του συγγραφέα με τα κόμικς), κατασκευάζεται η μεθόριος «ανάμεσα στην πραγματικότητα και σε ό,τι την αναιρεί…» (Μιχάλης Μπακογιάννης – Μαρία Στασινοπούλου).

Το Βραβείο Ποίησης, επίσης κατά πλειοψηφία, στον Μάρκο Μέσκο για το έργο του με τίτλο «Τα λύτρα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Το Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το έργο του με τίτλο «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης» (εκδόσεις Άγρα).

Το Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας, κατά πλειοψηφία, στον Θοδωρή Καλλιφατίδη για το έργο του με τίτλο «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για το έργο του με τίτλο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι» (εκδόσεις Πολύτροπον).

Το Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται ομόφωνα στον Βασίλη Λαδά για το έργο του με τίτλο «Παιχνίδια Κρίκετ» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Διακρίσεις

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Η Παρέμβαση» και «Εμβόλιμον».

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούν οι Αλέξανδρος Ζήρας, Κριτικός Λογοτεχνίας, πρόεδρος, Γεώργιος – Ιωάννης Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αντιπρόεδρος, Άννα Καρακατσούλη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Μπακογιάννης, λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ξενάριος, συγγραφέας, κριτικός Λογοτεχνίας, Διονύσιος Μαγκλιβέρας, δοκιμιογράφος, κριτικός Λογοτεχνίας, Ιωάννης Τζανής, ποιητής, δοκιμιογράφος, Μαρία Στασινοπούλου, συγγραφέας, κριτικός Λογοτεχνίας, Γεώργιος Συμπάρδης, συγγραφέας.



www.thetoc.gr

 

Όλη η επικαιρότητα