Ηλεία

Κρέστενα: Η αφαλάτωση «αντίδοτο» στη θερινή λειψυδρία

Ακούστε το άρθρο

Με ένα καινοτόμο έργο αφαλάτωση του γλυκού νερού, που εφαρμόζεται πιλοτικά σε επιλεγεμένες περιοχές της Ελλάδας, φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της θερινής λειψυδρίας ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το πρώην ταμείο Μολυβιάτη, με στόχο να περιορίσει τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα με τη διακοπή νερού, η οποία παρατηρείται κυρίως το καλοκαίρι με την απότομη αύξηση του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων. Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, τα προβλήματα στην ύδρευση είναι περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα κυρίως βλαβών. Οδηγούμαστε σε ένα έργο το οποίο θεωρούμε και καινοτόμο και το κάνουν τα πανεπιστήμιά μας, της αφαλάτωσης του γλυκού νερού. Αυτό μας δημιουργούσε προβλήματα, καθώς ο καινούργιος αγωγός τον οποίο τοποθετούσαμε πέρσι φέτος είναι αχρηστευμένος», επισήμανε ο κ.Μπαλιούκος, προσθέτοντας ότι υπάρχει και το ζήτημα της αλόγιστης χρήσης.

«Προφανώς δεν θα πάρουμε μέτρα για τον υπερήλικα που η σύνταξή του έχει φτάσει 300-400 ευρώ και έχει βάλει μια κολοκυθιά για να φάει ένα κολοκύθι. Από μένα δεν είναι κατακριτέο. Βεβαίως όμως θα πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση και από τον μπαξέ, να μην οδηγηθεί στη λαϊκή. Η άσκοπη κατανάλωση μας αναγκάζει να πάρουμε μέτρα», σημείωσε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα προβλήματα προέκυπταν λόγω της μείωσης της διατομής των αγωγών-αλάτων, φαινόμενο που οξύνθηκε μετά τις φωτιές.

«Είδαμε μετά τις φωτιές ότι άλλαξαν τα δεδομένα και τεράστιες ποσότητες άλατος επιβάρυναν το νερό.  Μπορεί να μην κάνει κακό στην υγεία αλλά κάνει κακό στις οικοσκευές και στα δίκτυα. Η αφαλάτωση παρότι είναι καινοτόμο και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, είναι από τα πρώτα έργα και πολύ σύντομα θα το έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί δεν θα διαρκέσει μεγάλο χρόνο η κατασκευή του, επειδή έρχεται έτοιμο και θα εγκατασταθεί. Θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο και αυτό θα έχει πάρει το δρόμο του και θα δούμε και τα αποτελέσματά του», συμπλήρωσε ο κ.Μπαλιούκος.

Προχωρούν και τα υπόλοιπα έργα

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα από το πρώην ταμείο Μολυβιάτη, ο δήμαρχος τόνισε εκκρεμούν δύο ακόμα για να ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες των έργων.

«Οι υπηρεσίες μας ετοιμάζουν τις εισηγήσεις τους προκειμένου να κληθεί η οικονομική επιτροπή για να αποφασίσει. Τα έργα αυτά τα περιμέναμε καιρό και είμαστε έτοιμοι-ώριμοι και κατά συνέπεια είναι θέμα διαδικασιών και ας ελπίσουμε ότι αυτό το οποίο επέλεξε η πολιτεία τούτη τη στιγμή να εκτελεστεί να είναι συνεπής και να τρέξει τις εκταμιεύσεις όταν οι ανάδοχοι προσκομίσουν τους λογαριασμούς γιατί φοβόμαστε για το τι θα γίνει. Ελπίζουμε ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν τα περισσότερα έργα, αρχής γενομένης από την οδοποιία και τις αποκαταστάσεις. Επειδή συμπίπτει με την προ προσπάθεια και για την πυροπροστασία, το οδικό μας δίκτυο θα είναι σε προτεραιότητα», ανέλυσε ο κ.Μπαλιούκος, επισημαίνοντας ότι αναμένται καλή χρονιά ελαιοπαραγωγής, κάτι που συνιστά σοβαρό λόγο για την υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής  των δημοτών, όπως το διυλιστήριο της Κρέστενας και του Γρύλλου.

Όλη η επικαιρότητα