Εκλογές Ηλεία Πολιτική

Κρέστενα: Απλή αναλογική… από τις μεθεπόμενες εκλογές!

Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση του «Κλεισθένη» ζήτησε με απόφασή του στη προχθεσινή συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ζητώντας περισσότερο χρόνο για διαβούλευση καθώς και την εφαρμογή νέου εκλογικού νόμου από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Τόσο ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος όσο και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αθανασία Κουσκουρή τάχθηκαν υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά επισήμαναν ότι υπάρχουν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα που απαιτούν ευρύτερη συζήτηση για βελτιώσεις και παρεμβάσεις.

Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε ότι ο διαχωρισμός των θεσμών εντός του δήμου είναι παράμετρος που τον υποχρεώνει να σταθεί αρνητικός στον νέο νόμο  και πρόσθεσε ότι η συνήθης πρακτική στους εκλογικούς νόμους είναι να εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές και όχι από τις επόμενες

«Το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση, γιατί ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο διαχωρισμός των θεσμών ενός του δήμου, δημοτικό συμβούλιο, τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, ΤΚ άνω των 500 κατοίκων και το διαφορετικό σε κάθε περίπτωση εκλογικό σύστημα που επιβάλλεται, μας υποχρεώνει να σταθούμε αρνητικά και σε αυτό το θετικό», εξήγησε ο κ. Μπαλιούκος.

Διαβούλευση ζήτησε η Κουσκουρή

Η κα Κουσκουρή επέκρινε ως μονόπλευρο και αναιτιολόγητο το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και έκρινε θετικά τον νέο νόμο, προτείνοντας περισσότερο χρόνο για διαβούλευση χωρίς να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου.

«Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο δεν γίνονται αναίμακτα. Υπάρχει μια προηγούμενη κατάσταση η οποία διαμορφώνεται είτε από κάποιες πολιτικές παρεμβάσεις στα όργανα είτε από όργανα των ΟΤΑ είτε των περιφερειών, αλλά η άποψη αυτή επηρεάζεται της ερμηνείας της απλής αναλογικής κι από απόψεις δημάρχων που έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα από ένα νομικό πλαίσιο με έναν συγκεκριμένο τρόπο διοίκησης. Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για συνολική εφαρμογή της απλής αναλογικής με τις βελτιώσεις που απαιτούνται να δοθεί περισσότερος χρόνος διαβούλευσης, ενώ το ψήφισμα του οργάνου της ΚΕΔΕ δεν κινείται προς τη δημοκρατική λειτουργία των δήμων», είπε η κα Κουσκουρή.

Αντίθετη η Λαϊκή Συσπείρωση

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Γκότσης, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στον «Κλεισθένη», τονίζοντας ότι έχει ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα, και κατέθεσε σειρά προτάσεων για βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών, για ολοκληρωμένο σχεδιασμό προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα, για αποσύνδεση των ΟΤΑ από επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ

«Το ΚΚΕ καλεί όσους από τους αιρετούς επιμένουν να έχουν  ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής και να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν ιδιαιτερότητες της τοπικής διοίκησης και σε ιαχές περί χάους και ακυβερνησίας δήμων και περιφερειών. Κάτι τέτοιο ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών», κατέληξε ο κ. Γκότσης.

Σύμφωνα με την πρόταση Μπαλιούκου, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, ζητά  την απόσυρση του νομοσχεδίου και να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση και διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και ειδικότερα την ΚΕΔΕ, καθώς και η όποια αλλαγή εκλογικού νόμου να εφαρμοσθεί από την μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όλη η επικαιρότητα