Περιβάλλον

Κρέστενα: Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ταξιδεύει στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου

001.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τη δυναμική εξωστρέφειας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ανέδειξε η δράση με τίτλο «Το δώρο του Νείλου: Διάχυση της εκπαίδευσης για την Αειφορία σε ομογενειακά σχολεία», που υλοποίησε το ΚΠΕ Κρεστένων από 16 έως 22 Απριλίου 2013 μετά από αίτημα της Αμπετείου Σχολής Καΐρου.  Η δράση αυτή – που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους – ήταν συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών της Αμπετείου Σχολής, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων από 1η έως 5 Απριλίου 2012, στα πλαίσια του προγράμματος «Μεσογειακά οικοσυστήματα: το παράδειγμα Ελλάδας και Αιγύπτου».

Για το 2013 η εκπαιδευτική δράση μεταφέρθηκε στην έδρα του Σχολείου, στο Κάιρο, για να δώσει έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα σε περισσότερους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στόχοι της δράσης ήταν:

α) η εισαγωγή των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου στις αρχές και τη μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

β) η υλοποίηση περιβαλλοντικού προγράμματος για τη μυθολογία, τη φυσιολογία και τα πιθανά περιβαλλοντικά προβλήματα ενός ποτάμιου οικοσυστήματος, συγκεκριμένα του ποταμού Νείλου, σε σύγκριση με ένα άλλο ποτάμιο οικοσύστημα, όπως αυτό του Αλφειού (πρόγραμμα Π.Ε. που υλοποιεί το ΚΠΕ Κρεστένων).

Η κεντρική γεωγραφική θέση της Αμπετείου Σχολής Καΐρου στα ομογενειακά σχολεία των αραβόφωνων χωρών καθώς και η ιστορική και αδιάκοπη σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου ανά τους αιώνες κατέστησε ιδανική την επιλογή του συγκεκριμένου σχολείου για μια τέτοια συνεργασία. Παράλληλα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αιγύπτου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αστική και γεωργική ρύπανση των υδάτων, η απώλεια καλλιεργήσιμης γης, η καταβύθιση του Δέλτα εξαιτίας

του φράγματος του Ασουάν, η εισχώρηση του νερού της θάλασσας στο Δέλτα, η επέκταση των πόλεων εις βάρος της καλλιεργήσιμης γης, παρείχαν πλούσιο υλικό για την υλοποίηση προγράμματος Π.Ε. Τέλος με την παρουσίαση προγραμμάτων Π.Ε. που εκπονεί το ΚΠΕ δόθηκε η δυνατότητα ανίχνευσης της αλληλεπίδρασης φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μέσα από το παράδειγμα των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Π.Ε. με τίτλο «Το δώρο του Νείλου» υλοποιήθηκε σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το βιωματικό. Το θεωρητικό μέρος ξεκίνησε με παρουσίαση από τον κ. Πέτρο Γαβρά, Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κρεστένων, των προγραμμάτων και δράσεων του ΚΠΕ στην Ελλάδα, ώστε να έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες με τις αρχές και τη μεθοδολογία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γενικά, όπως υλοποιείται στην Ελλάδα, καθώς και να γνωρίσουν το ευρύτερο γεωμορφολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Ηλείας μέσα από τα προγράμματα του ΚΠΕ. Στην εισήγησή της η κα Αγγελική Τσούρα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ, επιχείρησε να συνδέσει το φυσικό τοπίο της κάθε περιοχής με την πολιτισμική ποικιλότητα και τις διαχρονικές μεταβολές της.

Στο βιωματικό μέρος του προγράμματος οι συμμετέχοντες μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη γεωμορφολογία του ποταμού Νείλου, εντόπισαν και κατέγραψαν την αλληλοσύνδεση και αλληλεπίδρασή του με τον αστικό ιστό του Καΐρου και πήραν δείγματα νερού από διάφορες περιοχές για να τα αναλύσουν. Στη φάση αυτή, όπως και σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος,  ιδιαίτερη ήταν η συμβολή και του Συντονιστή Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής με έδρα το Κάιρο κου Παύλου Καπίδη, καθώς και των εκπαιδευτικών της Αμπετείου Σχολής Καΐρου και ιδιαιτέρως της Διευθύντριας κας Χρύσας Δελή.


Στη συνέχεια οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες συμμετείχαν σε τρία παράλληλα βιωματικά εργαστήρια, τα οποία συντόνισαν οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ και στα οποία αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία, που είτε δόθηκαν στις θεωρητικές εισηγήσεις είτε συγκεντρώθηκαν κατά την παρατήρηση του Νείλου. Έγιναν χημικές αναλύσεις των δειγμάτων νερού που είχαν πάρει οι ομάδες από το ποτάμι, αναλύθηκαν οι δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αναζητήθηκαν οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των φραγμάτων. Τέλος οι μαθητικές ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες και τα συμπεράσματά τους στην ολομέλεια, όπου και αξιολογήθηκε όλο το πρόγραμμα.

Όλη η επικαιρότητα