Κρις Σπύρου: Να λειτουργήσουμε στην Αγιά-Σοφιά

Στον Πύργο βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου συμμετέχοντας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, ένεκα της προγραμματισμένης, για την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, ενημερωτικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας (σ.σ. στον ίδιο χώρο), της οποίας είναι και εμπνευστής…

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος. Κατά την διάρκεια της ο κ. Σπύρου μίλησε για τον σκοπό της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας που είναι η αποκατάσταση της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως λειτουργούσας εκκλησίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Σκοπός επίσης είναι η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Ναού Προσευχής για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου και ως της Βασιλικής της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης. Όπως ήταν η Αγία Σοφία πριν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανικό στρατό το 1453 μ.Χ.

«Όταν αυτό συμβεί την πρώτη λειτουργία θα θέλαμε να την κάνει ο Μητροπολίτης Ηλείας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρου…

Λιατσής: «Οι διαστάσεις της πρωτοβουλίας δε μπορούν να περιγράφουν»

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου το λόγο πήρε ο κ. Λιατσής καλωσορίζοντας, αρχικά, τον κ. Σπύρου για να συνεχίσει λέγοντας πως: «Τον Κρις Σπύρου είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν πολλά χρόνια στην Αμερική, μετά από ομιλία μου σε προάστιο της Βοστώνης με θέμα την Οικουμενικότητα του Ελληνισμού. Είναι μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες ελληνισμού, άνθρωπος πολύ αγαπητός στην ομογένεια που κατάφερε με επιτυχία, φεύγοντας μικρός από την Ελλάδα, να κουβαλά τις αρετές των προγόνων του. Εναρμονίστηκε και προσαρμόστηκε σε μια κοινωνία από την οποία όλος ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες. Η πρωτοβουλία του είναι τεράστια, οι διαστάσεις της δεν μπορούν να περιγράφουν, διότι καταλήγουν μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου και στη σκέψη ενός έλληνα, ενός ορθοδόξου, πολύ μακριά. Φτιάχνεται κάτι που θα περπατήσει και μετά από εμάς και σίγουρα αυτοί που θα γραφτούν μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας για τη λειτουργία της Αγίας Σοφιάς θα μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές αυτό που οραματίστηκε και γιατί όχι να απολαύσουν και το προνόμιο κάποια μέρα μαζί με τους θρησκευτικούς μας ηγέτες να προσευχηθούν μέσα στην Αγία Σοφιά».

Γερμανός: «Ούτε να κάνουμε το σταυρό μας, στο ναό των χριστιανών όλου του κόσμου, δεν μπορούμε…»

Με τη σειρά του ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός παίρνοντας το λόγο ανέφερε πως: «Χαίρω ιδιαίτερα γιατί ο κ. Σπύρου είναι ένας γνήσιος Έλληνας και Ορθόδοξος. Ο έλληνας διατηρεί την ελληνικότητα του και την χριστιανική του πίστη και κανένας δε μπορεί να την αλλάξει. Ο κ. Σπύρου, είναι έλληνας Θεσσαλός, Ηπειρώτης στην καταγωγή και τώρα Πελοποννήσιος και Πυργιώτης. Το μικρό όνομα του κ. Σπύρου είναι Χρήστος, ο παππούλης του Σπύρου και το Σπύρου είναι επίθετο που το έφερε ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, είναι απόγονος του. Όλα ταιριάζουν για να τον καλοδεχτούμε και πιο πολύ γιατί είχε την ιδέα να κάνει την μεγάλη Παγκόσμια Χριστιανική Ενορία της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως. Μας ανήκει κι αυτή, σε όλους τους χριστιανούς ανήκει η Αγία Σοφία, όλοι είμαστε ενορίτες και όλοι θέλουμε να πάμε να προσκυνήσουμε αλλά δε μας αφήνουν οι Τούρκοι, ούτε μέσα να μπούμε, ούτε να κάνουμε το σταυρό μας».

Σπύρου: «Την πρώτη λειτουργία στην Αγιά Σοφιά θα θέλαμε να την κάνει ο Μητροπολίτης Ηλείας»

Μιλώντας τελευταίος ο Κρίς Σπύρου, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως: «Δε θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω για την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφιάς με έδρα το Χαμσαίρ των ΗΠΑ. Η Αγία Σοφιά είναι ναός όλων των χριστιανών και όταν έγινε διαχωρισμός εκκλησιών έγινε το σύμβολο της ορθοδοξίας. Δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει αυτό. Η κατάκτηση είναι από την πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, δεν αποτελεί κατάκτηση άλλης θρησκείας. Στο εκκλησίασμα της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφιάς είμαστε όλοι ίσοι. Η Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας της οποίας θα γίνουν μέλη οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες θέλει να γνωστοποιήσει αυτή την ισότητα για να κατανοηθεί το θέμα. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε με 536 ψήφους υπέρ και ένα κατά να αποδοθούν όλες οι κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στην Τουρκία στους νόμιμους δικαιούχους. Και οι νόμιμοι δικαιούχοι είμαστε εμείς οι χριστιανοί ορθόδοξοι…  Θα ζητήσουμε αυτό το νόμιμο δικαίωμα από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί χωρίς να χρειαστεί νομική διαδικασία. Αν δεν το δεχθεί και απορρίψει την όποια συζήτηση τότε θα πάμε στα δικαστήρια της Τουρκίας όπως μας επιβάλει το Στρασβούργο. Και αν και δεν προχωρήσει ούτε αυτό, θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπινών Δικαιωμάτων. Υπάρχει το προηγούμενο της υπόθεσης Λοιζίδου στην Κύπρο όπου βγήκε απόφαση ότι η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία… τελείωσε το παιχνίδι της κατοχής και του κρυφτού. Το δικαίωμα της προσευχής και της λειτουργίας της Αγίας Σοφιάς σε ποιόν ανήκει; Στον Ερντογάν; Από πού το πήρε αυτό το δικαίωμα; Μπορεί ο Τράμπ και ο Πούτιν  να πει στον Καθεδρικό ναό της Μόσχας ότι θα τον μετατρέψει σε κάτι άλλο από αυτό που είναι δηλαδή μια ορθόδοξη ελληνική εκκλησία; Το κίνημα μας θα ζητήσει σύντομα, επίσημα, την ίδρυση της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για να λειτουργήσουμε την Αγιά Σοφιά όπως αυτή καθαγιάστηκε ως ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία και ως το σύμβολό της ορθοδοξίας. Όταν αυτό συμβεί η παγκόσμια ενορία θα ζητήσει από το Μητροπολίτη Ηλείας να είναι αυτός που θα κάνει την πρώτη λειτουργία στην Αγιά Σοφιά».