Ηλεία Πολιτισμός

«Η κρίση θα πολεμηθεί με τον Πολιτισμό» – Εγκαίνια Εργαστηρίου Ζωγραφικής Δήμου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Στα καβαλέτα στο ισόγειο, είναι τοποθετημένες, οι πρώτες προσπάθειες των νέων μελών, ενώ στους τοίχους του υπάρχουν οι προσπάθειες παλιότερων μελών. Επίσης εκτίθενται και έργα μελών που έχουν αποφοιτήσει από την Σχολή Καλών Τεχνών και ασκούν το ταλέντο τους στον Πύργο αλλά και στην Αθήνα

Το εργαστήρι Ζωγραφικής βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Ερμού και Παιονίου και εκτέινεται σε δυο ορόφους πλήρως οργανωμένο και ενισχυμένο ώστε να φιλοξενεί τα μέλη του για την άσκηση τους στην Τέχνη της ζωγραφικής όσο και άλλες εκδηλώσεις και δράσεις.

Ο χώρος στον οποίο αναφερόμαστε δεν είναι άλλος από το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου Πύργου στην οδό Ερμού 99  (σ.σ. με είσοδο από το δρομάκι της Παιονίου), του οποίου τα εγκαίνια έγιναν χθες το απόγευμα από τον Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό παρουσία του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή, μελών της δημοτικής αρχής –και όχι μόνο- καθώς και δεκάδων μελών της νέας κυψέλης Πολιτισμού της πρωτεύουσας της Ηλείας…

Ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με τη Δη.Κ.Ε.Πύργου, δημιούργησαν ένα νέο καλλιτεχνικό στέκι εναλλακτικής εκπαίδευσης, στο χώρο των τεχνών. Το Εργαστήρι Ζωγραφικής Δήμου Πύργου, από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου προσφέρει τη δυνατότητα στους δημότες της πόλης να δημιουργούν, να επικοινωνούν και να εκφράζονται μέσω της ζωγραφικής.

Το εργαστήρι λειτουργεί σε καθημερινή βάση με υπεύθυνη την κ. Αδαμαντία Τσακανίκα και την επιμέλεια πτυχιούχων καθηγητών εικαστικών τεχνών, διαθέτοντας ήδη στις τάξεις του πάνω από 100 μαθητές διαφόρων ηλικιών…

Από την τελετή εγκαινίων του Εργαστηρίου Ζωγραφικής που έκανε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός… μεταξύ άλλων στη φωτο διακρίνονται ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Δημουλιάς και η υπεύθυνη λειτουργίας του Εργαστηρίου Αδαμαντία Τσακανίκα.

Γερμανός: «Το εργαστήρι είναι μια μεγάλη έκφραση Πολιτισμού»

«Ο πολιτισμός ενός τόπου πάντοτε φαίνεται από τα καλλιτεχνικά του μνημεία. Αυτά είναι που φανερώνουν τα εσωτερικά των ανθρώπων, την καλλιεργημένη τους ψυχή τον όλο ανθρωπισμό, που τον εκφράζουν με τα δημιουργήματα τους. Είτε αυτά είναι τα σπίτια μας, είτε οι ναοί μας είτε αυτά είναι έργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής κοκ. Αυτό εδώ το εργαστήρι είναι μια μεγάλη έκφραση Πολιτισμού και συγχαίρω τον δήμαρχο και όλο το δημοτικό σύμβουλο Πύργου γιατί αποφάσισαν την ίδρυση του. Η καλλιέργεια που προσφέρει η ζωγραφική ή άλλη τέχνη καλλιεργεί τον άνθρωπο κι επομένως φέρνει έναν πολιτισμό και στις συναναστροφές των ανθρώπων. Μας κάνει να είμαστε ηπιότεροι ως χαρακτήρες»… ανέφερε, μεταξύ άλλων, μετά την τέλεση των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Λιατσής: «Αγαπώ τη ζωγραφική και τις Τέχνες»

Από την πλευρά του ο κ. Λιατσής τόνισε ότι: «Σε αυτόν τον μικρό σχετικά χώρο μπορεί να παραχθεί πολύ μεγάλο έργο. Η κρίση έχει φέρει κατάθλιψη κι ένας τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι η ζωγραφική. Είμαστε τυχεροί που έχουμε ως υπεύθυνη του εργαστηρίου την κα Τσακανίκα που ξεπερνά τα όρια της υπαλληλικής σχέσης που έχει με τον Δήμο προσφέροντας στην πόλης μας κάτι πιο πολύ και πιο μεγάλο. Ο λόγος που το εργαστήρι ήρθε σ` αυτή τη γειτονιά είναι ότι πρόκειται για μια από τις παλιότερες και πιο γραφικές που μπορούν να εμπνεύσουν ένα καλλιτέχνη. Εδώ είναι τα τελευταία φαναράδικα, τσαγγάρικα και κτίρια που παραπέμπουν σε παλιότερες εποχές. Ο Άγιος Νικόλαος λειτουργεί και πάλι χάρις στις προσπάθειες του Μητροπολίτης μας και του κύριου Τζαβάρα ο οποίος θα τιμηθεί γι` αυτό όπως και ο καθένας που βοηθά τον Πύργο όπως συνέβη με τους υπουργούς κ.κ. Κουρουμπλή και Τσιρώνη. Το εργαστήρι φιλοξενεί όλες τις ηλικίες που έχουν ανάγκη έκφρασης, μικρούς και μεγάλους. Η κρίση θα πολεμηθεί με τον Πολιτισμό και Πολιτισμός για εμάς είναι το Μουσείο μας, στο οποίο θα εγκαινιάσουμε σύντομα και την αίθουσα που θα φιλοξενεί εκθέσεις υψηλού επιπέδου, είναι το Λάτσειο που στο 2ο όροφο του θα υπάρχει ένα καθαρά Πολιτιστικό Κέντρο. Υπάρχουν ακόμα και δωρεές σπιτιών που είναι φτιαγμένα από τους ιδιοκτήτες τους ως επισκέψιμοι χώροι που θα ανακοινωθούν κι αυτοί. Αγαπώ τη ζωγραφική και τις Τέχνες, προσπαθώ να εξυπηρετήσω τα Γράμματα και η Παιδεία που μου έχει δοθεί από τους γονείς μου θέλω να επιστρέψει στο κόσμο».

Τσακανίκα: «Μεγάλοι και μικροί μεταφέρουν τα οπτικά ερεθίσματα τους σε εικαστικές μορφές»

Με τη σειρά της η υπεύθυνη λειτουργίας του Εργαστηρίου Ζωγραφικής Αδαμαντία Τσακανίκα δήλωσε ότι: «Πρέπει να ευχαριστήσω την δημοτική αρχή Πύργου που εκφραζόμενη από τον δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή ο οποίος  για άλλη μια φορά κάνει φανερή την ευαισθησία του σε θέματα καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού και με χορηγό την Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Πύργου προχωρήσαμε στην δημιουργία του εργαστηρίου ζωγραφικής και τη στέγαση του στο διώροφο αυτό κτίριο που είναι πλήρως οργανωμένο και ενισχυμένο ώστε να φιλοξενεί τόσο τα ενήλικα μέλη και τους μικρούς φοιτητές για την άσκηση τους στην Τέχνη της ζωγραφικής όσο και άλλες εκδηλώσεις και δράσεις. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην σπουδή του ελεύθερου σχεδίου που προάγει την αισθητική κρίση και την γνώση για το καλλιτεχνικά άρτιο. Μεγάλοι και μικροί μαθαίνουν να βλέπουν με μια διαφορετική ματιά τον φυσικό κόσμο κι οτιδήποτε τους περιβάλλει. Αντιλαμβάνονται τους όγκους μέσα από σχήματα, φώτα και σκιές. Να αποκτήσουν ελευθερία στο χέρι τους χωρίς την χρήση βοηθητικών οργάνων και να μεταφέρουν τα οπτικά ερεθίσματα τους σε εικαστικές μορφές. Αυτά θα επιτευχθούν με υπομονή και άσκηση».

Μετά την τελετή εγκαινίων ακολούθησε μικρή δεξίωση για τους παρόντες.

Όλη η επικαιρότητα