Αρθρογραφία

Η κρίση «τσακίζει» πρόνοια και υγεία…

Ακούστε το άρθρο

«Αγανάκτηση, φόβος,

ανασφάλεια και θυμός

μαζί με το άγχος

είναι τα συναισθήματα

του 45% των πολιτών…»

Τρεις στους δέκα Έλληνες, πολλοί από τους οποίους, με χρόνιο πρόβλημα υγείας, δεν αναζήτησαν ιατρική φροντίδα τουλάχιστον κατά το τελευταίο έτος, αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Παράλληλα, ο μηνιαίος μέσος όρος δαπανών από την τσέπη των Ελλήνων για αγορά φαρμάκων που δεν καλύφθηκαν από τον ασφαλιστικό τους φορέα ανέρχεται σε 21 ευρώ. Ακόμη χειρότερα, από την ίδια τσέπη για την συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν μέσω ταμείου ξοδεύθηκαν  29 ευρώ!

Σχετική έρευνα, καταδεικνύει ακόμη ότι η κατανάλωση φαρμάκων παρουσίασε αύξηση κατά 3% το 2016 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, αλλά η διάρκεια της λήψης τους, εμφανίζεται μειωμένη.

Κατά το 2006, το 52,6% όσων επισκέπτονταν κάποια υπηρεσία υγείας δεν πλήρωνε τίποτα από τα δικά του χρήματα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα είναι το μισό (25,8%).

Επίσης, από την διαχρονική εξέλιξη των εισαγωγών για νοσηλεία παρατηρείται την τελευταία δεκαετία μικρή μείωση, αλλά αυξημένες είναι εκείνες που αφορούν σε παροδικά προβλήματα ή χρόνια νοσήματα. Στο συγκεκριμένο θέμα, η νοσηλευτική δαπάνη στην χώρα μας παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό μηδενική.

Ανησυχγητικά εξ’ άλλου –όπως αναμενόταν- είναι και τα ευρήματα της έρευνας, για τις συνθήκες διαβίωσης. Το 34% του πληθυσμού ξοδεύει το 75% των χρημάτων του για χρέη και λογαριαμούς, ενώ το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, δαπανά το σύνολο του εισοδήματός του, για τους ίδους λόγους…

Αγανάκτηση, φόβος, ανασφάλεια και θυμός μαζί με το άγχος είναι τα συναισθήματα του 45% των πολιτών για την οικονομική κατάσταση, ποσοστό που παραμένει το ίδιο με την χρονιά του 2015.

Σημαντικό ακόμη ποσοστό των Ελλήνων, δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα, δεν μπόρεσε να τραφεί ο ίδιος ικανοποιητικά ή η οικογένειά του, τουλάχιστον για τις μισές μέρες τον μήνα.

Διπλασιάστηκε εξ’ άλλου το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος πάνω στον οποίο μπορούν να βασισθούν και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προσωπικά προβλήματα.

Αυξημένο επιπροσθέτως καταγράφεται το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι γύρω τους, δεν νοιάζονται καθόλου για τις δραστηριότητές τους.

Την ίδια στιγμή ποσοστό 53,4% του συνόλου ένιωσε ότι χρειαζόταν περισσότερη συναισθηματική βοήθεια και υποστήριξη απ’ ότι είχε στην διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Χρίστος Πλευριάς
xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα