Οικονομία

Κρίσιμη δίκη στο ΣτΕ την Παρασκευή για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ακούστε το άρθρο

Η δίκη για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων θα γίνει αυτή την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας..

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα ασχοληθεί με τα ζητήματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία όσο και με την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και του 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα θερινής αδείας).

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΣτΕ, έπειτα από αίτημα του ΕΦΚΑ (της 15ης Νοεμβρίου 2019), έκρινε ότι με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης πρέπει να εισαχθούν τα εν λόγω επίμαχα νομικά ζητήματα, καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. Ο ΕΦΚΑ επί της ουσίας επιχειρεί να ξεκαθαρίσει σωρευτικά όλα τα παράθυρα των διεκδικήσεων από 1.1.2013 έως 31.12.2018.

Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ θα βρεθεί και το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016.

Να σημειωθεί πως τα αναδρομικά που θα κριθούν στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ αφορούν όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑΟΑΕΕΕΤΑΑΕΤΑΠΜΜΕ και ΟΓΑ. Αφορούν κύριες και επικουρικές, όπως επίσης τα δώρα που δίδονταν έως το 2012 και το κόστος τους είναι περίπου 4 δισ. ευρώ τον χρόνο.

VIA

Όλη η επικαιρότητα