Αγροτικά

Κρούσμα σοβαρής ασθένειας σε ζωντανά στη Μακεδονία

bodia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις συστεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην Κεραμωτή κηρύχθηκαν μολυσμένες, καθώς σε αυτές διαπιστώθηκε η ασθένεια της ενζωοτικής λεύκωσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει τον ΑγροΤύπο, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος:


«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πού οφείλεται η ασθένεια. Διεξάγουμε ελέγχους και ευελπιστούμε ότι δεν θα εντοπιστεί κάπου αλλού οπότε και θα περιοριστεί εκεί αυτή η εστία. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει εμφανιστεί ξανά η ενζωοτική λεύκωση στην περιοχή μας όσα χρόνια ασχολούμαι με τα θέματα αυτά τόσο ως αντιπεριφερειάρχης όσο και ως γεωπόνος και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ».


Επίσης ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε προσωπικό που έχει η κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας τονίζοντας: «έχουμε μόνο τρεις κτηνιάτρους ενώ παλαιότερα είχαμε 15 και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στους ελέγχους που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα».


Η ενζωοτική λεύκωση είναι μία λεμφοειδής νεοπλασματική ασθένεια των βοοειδών που προκαλείται από τον ιό της λευχαιμίας. Όπως μας εξήγησε τόσο ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος όσο και η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας κα. Θάλεια Αϊναλίδου η νόσος δεν απειλεί τον άνθρωπο αλλά κυρίως το ζωικό κεφάλαιο. Προς το παρόν η αρμόδια υπηρεσία μελετά τα κρούσματα προκειμένου να συμπεράνει τα αίτια εμφάνισης της νόσου ενώ έχει δοθεί εντολή θανάτωσης των άρρωστων βοοειδών.


Ειδικότερα, η κα. Θάλεια Αϊναλίδου, Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Καβάλας μας κάνει γνωστό σχετικά με την εμφάνιση της ασθένειας: «τα κρούσματα βρέθηκαν σε 4 συστεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην Κεραμωτή οι οποίες στην ουσία αφορούν μια υγειονομική μονάδα. Τα ζώα βρέθηκαν θετικά στην ασθένεια στα πλαίσια των προγραμματισμένων αιμοληψιών που κάνουμε στα κοπάδια της περιοχής. Τα ζώα θα θανατωθούν (41 βοοειδή) εφόσον η ασθένεια είναι μεταδοτική προς τα άλλα ζώα αλλά όχι προς τον άνθρωπο».


Και πρόσθεσε: «Το ότι δεν είχαμε βρει τα τελευταία χρόνια την ασθένεια στην περιοχή μας δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε. Οι αιμοληψίες είναι περιορισμένες αφού το προσωπικό μας είναι ελάχιστο. Η ασθένεια αυτή πάντως δεν μπορεί αν λάβει τις διαστάσεις του καταρροϊκού αφού δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τα έντομα. Η ενζωοτική λεύκωση μεταδίδετε με την επαφή των ζώων και το αίμα. Τα ζώα που θα θανατωθούν αποζημιώνονται από το πρόγραμμα της εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου».


Και στην Πρέβεζα παλαιότερο κρούσμα


Να σημειωθεί ότι ανάλογο κρούσμα είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2014 στην Π.Ε. Πρέβεζας. Όπως είχε γίνει γνωστό τότε η ασθένεια είχε βρεθεί σε τέσσερις αγελάδες εκτροφείου στο Δήμο Πάργας. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, βάσει αναφορών του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Ιωαννίνων και του Αγροτικού Κτηνιατρείου Καναλακίου και προκειμένου να προστατευθούν τα υγιή ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας, αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι την απομόνωση σε ιδιαίτερο χώρο της εκτροφής των πασχουσών αγελάδων, την υποχρεωτική σήμανση των μολυσμένων ζώων από το Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής και την υποχρεωτική σφαγή τους, μέσα σε 30 ημέρες.



Πηγή: agrotypos.gr

Όλη η επικαιρότητα