Αρθρογραφία

Κρυωμένοι πολίτες

mall.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε όποιο μέρος της υπαίθρου και αν βρεθεί κανείς αυτή την περίοδο, θα ακούσει οπωσδήποτε τον θόρυβο των βενζινοπρίονων, που πασχίζουν και επιμένουν  να κόβουν δένδρα, είτε πέριξ καλλιεργημένων εκτάσεων, είτε στις παρυφές, αλλά και εντός των εναπομεινάντων δασών, όσον αφορά την Ηλεία.

Όλα είναι νόμιμα και «κατόπιν αδείας» ενημερώνει ο γνώστης του θέματος σε δεδομένη συζήτηση, παρότι δεν έγινε τέτοια ερώτηση, αλλά φαίνεται έβαλε την συζήτηση στην θέση της και την οδήγησε  εκεί που ο ίδιος θεωρούσε ότι υπάρχει πρόβλημα, δηλαδή στην θέρμανση κατά την χειμερινή περίοδο.

Πραγματικά λοιπόν είμαστε από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, μαζί με κάποιες  της γειτονιάς μας, που η θέρμανση τον χειμώνα γίνεται κατά κανόνα είτε με πετρέλαιο είτε με ηλεκτρικό ρεύμα, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη από πολλών ετών, ακόμη και πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε πολλές χώρες, χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο.

Καθυστερήσαμε σε αυτόν τον τομέα πάνω από 50 χρόνια και καθυστερούμε ακόμη, ανεξήγητα για ποιο λόγο  και δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της καθυστέρησης τα πληρώνει τελικά ο κόσμος, χωρίς να δίνει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία, αν και για τους περισσότερους η θέρμανση αποτελεί άλλο ένα μνημόνιο, αφανές, αλλά σκληρό και πολύ κοστοβόρο.

Το μεγαλύτερο  κόστος βέβαια  αφορά την καταστροφή των δασών, παρά τις προσπάθειες των δασαρχείων, αλλά ως φαίνεται από επίσημες ανακοινώσεις, η παράνομη υλοτομία είναι αυξημένη, τουλάχιστον από την περσινή περίοδο, που προωθήθηκε και ενθαρρύνθηκε από την Κυβέρνηση η τοποθέτηση  καλοριφέρ και σομπών ξύλου και φυσικά των γνωστών μας τζακιών.

Σύμφωνα με μετρήσεις, που δυστυχώς δεν ανακοινώνονται στο ευρύ κοινό, το κόστος της χρήσης ξύλου και των παραγώγων του, μαζί με την προμήθεια των ανάλογων συσκευών χρήσης τους για θέρμανση, είναι πολλαπλάσιο αυτού της χρήσης πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και αν συνυπολογιστεί και η σχετική επιδότηση του πετρελαίου.

Παράλληλα το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  προχωράει πάρα πολύ αργά και μάλλον είναι εξ αρχής μελετημένο και τοποθετημένο σε λανθασμένη βάση, η δε χρήση του φυσικού αερίου, θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και μακρινό όνειρο για την χώρα μας.

Άρα λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τον χειμώνα να φοβερίζει  και να απειλεί  αρκετά νωρίς,  φαίνεται  να σημειώνεται μεγάλος τζίρος στην αγορά βενζινοπρίονων και  θερμαντικών συσκευών ξύλου, εισπράττοντας  το κράτος τους ανάλογους φόρους, αν εκδοθούν  παραστατικά  και εμείς,  οι  «κρυωμένοι  πολίτες», να ψάχνουμε στα λιοστάσια και στα δάση, για ξύλα.

Όλη η επικαιρότητα