Ηλεία Οικονομία

Κτήμα 2016: Ενημέρωση για το Κτηματολόγιο

Ακούστε το άρθρο

Η Κοινοπραξία «ΚΤΗΜΑ 2016», ως Ανάδοχος της Σύμβασης «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» επιθυμεί να ενημερώσει υπεύθυνα τους δικαιούχους εγγραπτέων στα κτηματολογικά βιβλία δικαιωμάτων επί ακινήτων στους κτηματογραφούμενους ΟΤΑ της Π.Ε. Ηλείας ότι:

Με βάση απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019 η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας των κατοίκων εσωτερικούεξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, για ακίνητα των περιοχών που κτηματογραφούνται με τη συγκεκριμένη Σύμβαση.

Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τονίζεται πως καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι δικαιούχοι να προβούν το συντομότερο δυνατόν στην υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας τους, ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή κατά τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στο μέλλον.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι από τον Νόμο υποχρεωτική για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλιώς επέρχονται οι κατά τον Νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Μάλιστα, η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά, έκδοση άδειας οικοδομής, έκδοση δανείου, κλπ).

Αν και η καθυστέρηση στην υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας δεν σημαίνει αυτόματα την απώλεια της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, εντούτοις συνεπάγεται αδυναμία αξιοποίησής της, αδυναμία αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχόμενα δικαστικές περιπέτειες καθώς και αυξημένο κόστος εξαιτίας της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, τα εγγραπτέα δικαιώματα που δεν δηλώθηκαν δεν περιλαμβάνονται στις αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και τα αντίστοιχα ακίνητα καταχωρούνται ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Οι δικαιούχοι τότε έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα εγγραπτέα δικαιώματά τους δικαστικά εντός διαστήματος επτά (7) ετών από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, οπότε οι αρχικές εγγραφές οριστικοποιούνται και τα εγγραπτέα δικαιώματα επί ακινήτων «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι δικαστικά απρόσβλητα. Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α., μπορεί επίσης να επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ των 50 € και των 1500 € ανάλογα με το είδος και την αξία των ακινήτων.

Τέλος, εκτός των ανωτέρω δυσμενών συνεπειών και ανεξαρτήτως αυτών, ακόμη και η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας επισύρει – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – την επιβολή προστίμου, το μέγεθος του οποίου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση του ακινήτου και κυμαίνεται από 50 € έως 250 € για κάθε μη δηλωθέν δικαίωμα επί ακινήτου εντός αστικής περιοχής και από 70 € έως 200 € για κάθε μη δηλωθέν δικαίωμα επί ακινήτου εντός αγροτικής περιοχής.

Όλη η επικαιρότητα