Ελλάδα Οικονομία

ΚΥΑ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου

Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υφυπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών στην οποία προβλέπεται η διαδικασία δημοσιοποίησης των ονομάτων οφειλετών με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ. Στην απόφαση καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο των στοιχείων των φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ.

Η ανάρτηση των στοιχείων των οφειλετών θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του 2ου τριμήνου του 2017 από το σύνολο οφειλών των 23,3 δισ. ευρώ, τα 6,5 δισ. οφειλών αφορούν μόνο 1.634 οφειλέτες, όταν ο συνολικός αριθμός των οφειλετών είναι 802.402 (επιχειρήσεις και ιδιώτες). Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των οφειλών ενός εκάστου εξ αυτών των οφειλετών προς το ΚΕΑΟ ανέρχεται στο ποσό των 3,9 εκατ.

Στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι σε διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα TAXIS και ICISnet.

Επίσης, στον ίδιο διαδικτυακό τόπο, με κοινή ανάρτηση ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, προς τον ΕΦΚΑ, ξεπερνά το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (εφεξής ΚΕΑΟ).

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, και οι οφειλές προς το Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δημοσιοποιούνται, λαμβανομένων υπ’ όψιν των απαιτήσεών του έναντι του Δημοσίου για τις οποίες έχει δημιουργηθεί και εκκαθαριστεί ατομικό φύλλο ή συγκεντρωτικό φύλλο έκπτωσης (ΑΦΕΚ) ή, αντίστοιχα, των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων έναντι του ΕΦΚΑ.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ

Όλη η επικαιρότητα