Κυλλήνη: Αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης – Άσκηση του ΔΛΤΚ με το Λιμεναρχείο

Άσκηση ετοιμότητας για την προστασία του περιβάλλοντος στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης πραγματοποίησε χθες  το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης με την συμμετοχή υπαλλήλων του Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου,  αλιέων και άλλων εθελοντών.

Στόχος της άσκησης η άμεση ανταπόκριση σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης, όπως «η αντιμετώπση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, που σημειώθηκε χθες το πρωί από σκάφος που βρισκόταν στη μαρίνα Κυλλήνης». Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης και σήμανε συναγερμός.

Η άσκηση

Το πλωτό φράγμα που βρίσκεται στο κοντέινερ του Σταθμού Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης στο πρόβλημα του Λιμένος συναρμολογήθηκε και με σκάφος ρυμουλκήθηκε στο σημείο της ρύπανσης για να περικυκλώσει την περιοχή.

Το πλωτό φράγμα είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά για να αντέχει και στις πιο αντίξοες συνθήκες πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Η άσκηση γινόταν υπό την καθοδήγηση του κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, σύμβουλου προστασίας περιβάλλοντος και με την συμμετοχή ανδρών του Λιμενικού Ταμείου, Λιμενικών, αλιέων και εθελοντών.

Ενενήντα λεπτά αργότερα η άσκηση ολοκληρώθηκε.

Ναμπίλ: «Γνωριμία με το αντιρρυπαντικό υλικό»

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε: «Σήμερα είχαμε την πρώτη άσκηση, την πρώτη γνωριμία με το αντιρρυπαντικό υλικό που πρόσφατα αγοράστηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης και είναι υποχρέωση του βάσει του σχετικού νομοθετικού διατάγματος. Κάναμε μια μικρή άσκηση και έτσι οι εθελοντές και το προσωπικό του Λιμεναρχείου Κυλλήνης και του Λιμενικού Ταμείου να έχουν την πρώτη επαφή με την χρήση των αντιρρυπαντικών υλικών, τα οποία είναι εγκεκριμένου τύπου από το υπουργείο και τις συναρμόδιες υπηρεσίες ώστε να έχουμε την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση σε περίπτωση ανάγκης την οποία βέβαια όλοι μας απευχόμαστε. Σε πρώτη φάση έχουμε προμηθευτεί τα άκρως απαραίτητα υλικά βάσει σχετικής έγγραφης διαταγής που έχει εκδοθεί από το Λιμεναρχείο Κυλλήνης και το κόστος ανέρχεται σε 24.800 ευρώ.Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και κατά πάσα πιθανότητα με το νέο οικονομικό έτος θα προβλεφθεί και η συμπλήρωση του σχετικού υλικού έτσι ώστε να είναι σύμφωνο και με το σχέδιο απορρύπανσης το οποίο  αυτή τη στιγμή αναθεωρείται»

Λιμενάρχης: «Έτοιμοι να επέμβουμε»

Η Λιμενάρχης Κυλλήνης ανθυποπλοίαρχος κ. Ασημακοπούλου Βασιλική αμέσως μετά την άσκηση δήλωσε: «Σήμερα έγινε επίδειξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού και ακολούθησε άσκηση ετοιμότητας για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Με την άσκηση είχαμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε την πρακτική μας. Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε σε ανάλογο πραγματικό περιστατικό αν χρειαστεί»