Ελλάδα

Κυβέρνηση: Δεν επιβεβαιώνεται η μεταγωγή των στρατιωτικών στο δικαστήριο

Ακούστε το άρθρο
«Δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η πληροφορία για μεταγωγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών στα δικαστήρια της Αδριανούπολης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, για μεταγωγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών στο Δικαστικό Μέγαρο της Αδριανούπολης. «Δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία από τον έλληνα πρέσβη αλλά και διπλωμάτες για μεταγωγή των ελλήνων στρατιωτικών. Αντιθέτως η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και αναμένουμε το επόμενο διάστημα να έχουμε γνώση του κατηγορητηρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το ΑΠΕ μετέδωσε την πληροφορία ότι οι δύο στρατιωτικοί θα οδηγούνταν στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Αδριανούπολη.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών είναι διμερές και δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να υπάρξει παρέμβαση από ξένο ηγέτη. Μάλιστα υποστήριξε ότι η επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με τον Ερντογάν για το θέμα, δεν ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.

Μιλώντας πάντα για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, σημείωσε ότι  η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος και την εξασφάλιση της επιστροφής τους στη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν». Επισήμανε ακόμη, πως για το θέμα αυτό αλλα και για τον προσδιορισμό των επόμενων βημάτων και πρωτοβουλιών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5.00 το απόγευμα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στις 30 Μαρτίου συνάντηση Νίμιτς με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Για τις εξελίξεις με το ονοματολογικό, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει ήδη αποσταλεί στη γείτονα και είπε πως «πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα».

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα