Πολιτική

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό

90fd13d3b934cf27787a9cc077907e30.jpg
Ακούστε το άρθρο
Το ζήτημα των προσφύγων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι το θέμα ευρείας σύσκεψης αυτή την ώρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Για το ζήτημα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των χωρών πρώτης υποδοχής, την πολιτική προστασία και διάφορα άλλα προγράμματα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μόλις λειτουργήσει από την κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης, θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολή το 4% της συνολικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για μια εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015.

Ο εθνικός φορέας θα πρέπει να παρουσιάζει δράσεις που θα δικαιολογούν την απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προήδρευσε την Πέμπτη σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών για την προετοιμασία ενός ισχυρού σχεδίου για την μετανάστευση και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:

  • Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά.
  • Ελέγχθηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα.
  • Εξετάστηκε η προετοιμασία των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν και περισυνελέγησαν μόνο τον Ιούλιο σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φτάνουν τους 54.889.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Λιμενικό Σώμα, στη διάρκεια όλων των περιστατικών για τον Ιούλιο, κατασχέθηκαν 158 σκάφη, ενώ συνελήφθησαν 47 διακινητές.

Στη σημερινή σύσκεψη θα πάρουν επίσης μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

 

Newsroom ΔΟΛ

 

Όλη η επικαιρότητα