Πολιτική

Λ.Αυγενάκης: «Οι εκλογές μόνη λύση για τη χώρα»

Ακούστε το άρθρο

« Η ιστορία της διαπραγματευτικής  δεινότητας της Κυβέρνησης δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την αίσια έκβαση της β’ αξιολόγησης», επισημαίνει  στη συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς» ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

Παράλληλα δηλώνει ότι «μέτρα που είναι αποτέλεσμα μιας αστείας και ανεύθυνης διαπραγμάτευσης δεν τα ψηφίζουμε… λύση είναι οι εκλογές».

Ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, υποστηρίζει ότι «ολοένα και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη» και υπογραμμίζει ότι «η αυτοδυναμία είναι ένας επιδιώξιμος στόχος για τη ΝΔ». Τέλος όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του κόμματος υπογραμμίζει ότι εξασφαλισμένη θέση έχουν μόνο οι νυν βουλευτές

  • Πως αξιολογείτε την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας;
  • Με λυπεί το γεγονός πως ακόμα έπειτα από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταλήγω στο σημείο να πω πως οι άνθρωποί αυτοί είναι ικανοί μόνο για την αποτυχία και την καταστροφή. Τα αποτέλεσμα μιας ακόμα εξολοκλήρου ξοφλημένης«υπερήφανης διαπραγμάτευσης» συμπυκνώνονται στα εξής τρία σημεία. Πρώτον, ουσιαστικά δεν είχαμε συμφωνία, καθώς τα όσα συμφωνήθηκαν δεν οδηγούν σε εκταμίευση δόσης.Δεύτερον, δεν είχαμε καν πολιτική συμφωνία. Παρά το γεγονός ότι το περίφημο non paper της Κυβέρνησης μιλά για πολιτική συμφωνία, η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroupεκθέτει για μια ακόμα φορά τα ψεύδη της προπαγάνδας του Μαξίμου. Τρίτον, τι είχαμε; Είχαμε την απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, αφού η Κυβέρνηση εκχώρησε για μία ακόμα αφορά γη και ύδωρ. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, αυτό είναι σαφώς διατυπωμένο από όλους τους θεσμούς, εγγράφως και από το Δ.Ν.Τ.
  • Από την Τρίτη επανέρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των Θεσμών. Πιστεύετε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση του προγράμματος;
  • Ειλικρινά θα ήθελα η σημερινή συζήτηση να είναι διαφορετική και να μπορούσα να απαντήσω θετικά στο ερώτημά σας.Όλοι μας στη ΝΔ θα θέλαμε να έχουμε μια καλή συμφωνία, που να οδηγεί στην εκταμίευση της δόσης. Να παύσει η αστάθεια που έχει επανέλθει στη χώρα. Θα θέλαμε συγκεκριμένα, ουσιαστικά μέτρα για τη διαχειρισιμότητα του χρέους, έτσι ώστε στις αρχές του επόμενου μήνα να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε και η ιστορία της διαπραγματευτική δεινότητας της Κυβέρνησης δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την αίσια έκβαση της β’ αξιολόγησης.
  • Αν ο κ. Τσίπρας ζητήσει την έγκριση των νέων μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή ποια στάση θα κρατήσει το κόμμα σας;
  • Η θέση μας ως ΝΔ είναι σταθερή, μέτρα που είναι αποτέλεσμα μιας αστείας και ανεύθυνης διαπραγμάτευσης δεν τα ψηφίζουμε! Η ΝΔ παραμένει σταθερή στο αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα, γιατί θεωρούμε ότι οι εκλογέςαποτελούν λύση κι όχι μέρος του προβλήματος. Όσο ο χρόνος περνά και δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρα, το κόστος συσσωρεύεται και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να παραλάβει ένα απέραντο ναρκοπέδιο.
  • Η ΝΔ ζητά εκλογές και δηλώνει ότι βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα. Πιστεύετε, ότι θα έχουμε κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα;
  • Η αβεβαιότητα συνεχίζεται. Κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει η αξιολόγηση και τι θα προβλέπουν οι «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες συμφώνησε ο κ. Τσακαλώτος και που συνεχίζει να κρατά επτασφράγιστο μυστικό. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει και η κοινωνία φτάνει στα όριά της. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως οι μεγαλύτεροι ψεύτες που γνώρισε η Μεταπολίτευση. Διέξοδος σε όλα αυτά τα προβλήματα αποτελούν οι εκλογές. Οι εκλογές αποτελούν μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.Η λύση θα έρθει από την Δημοκρατία όσο πληγωμένη κι αν είναι από τις ολοκληρωτικές πρακτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πλέον γνώση και συναίσθηση της κατάστασης και ζητούν άμεσα πολιτική αλλαγή. Κάτι που, φυσικά τρέμει το κονκλάβιο των νοσταλγών του Λένιν.
  • Είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας; Και δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι θα κληθείτε να υλοποιήσετε εσείς μια σειρά από νέα δυσβάστακτα μέτρα, τα οποία θα έχουν προαποφασιστεί;
  • Κάθε μέρα δημιουργείται ένα ισχυρό, λαϊκό μέτωπο με εκφραστή τη ΝΔ που θέλει να δει την Ελλάδα, σταθερή στις «ράγες» της ευημερίας! Ολοένα και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν στον Κ.Μητσοτάκη. Η αυτοδυναμία είναι ένας επιδιώξιμος στόχος και εργαζόμαστε γι’ αυτό. Σε ό,τι αφορά τα σκληρά μετρά, απλώς σας θυμίζω την τελευταία διακυβέρνηση της ΝΔ κατά την οποία παράλληλα με τα συμφωνηθέντα πετύχαμε ευνοϊκά μέτρα όπως τη μείωσηστο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση. Μέτρο που όχι μόνο έγινε αποδεκτό από τους δανειστές, αλλά μέχρι σήμερα θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα. Το 2014 η χώρα είχε μπει στις ράγες στην ανάπτυξης και της προόδου. Θα τα καταφέρουμε και τώρα με υπευθυνότητα και σχέδιο.
  • Πείτε μου, ωστόσο, σε τι θα διαφέρει η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ από τη σημερινή, αφού υπάρχουν συμφωνηθέντα και στενή επιτήρηση από τους θεσμούς;
  • Η ΝΔ και ο Πρόεδρός μας κ. Κ.Μητσοτάκης, προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων. Ισόποση μείωση φόρων και δαπανών περίπου 1,5 δισ. ευρώ, πολιτική που δεν θα έχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα, ενώ παράλληλα θα προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλά πεδία. «Έχουμε την ομάδα και τους ανθρώπους να το υλοποιήσουν», όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρός μας. Στόχος μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων που σημαίνουν κέρδος για όλους. ΝΔ και Κ.Μητσοτάκης σημαίνουν δουλειές, δουλειές, δουλειές.
  • Αν τελικά δεν πάρετε αυτοδυναμία, με ποιο άλλο κόμμα θα συγκυβερνήσετε; Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετέχουν Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ;
  • Η ΝΔ θα ζητήσει μία ισχυρή πολιτική εντολή με σκοπό τις μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των πεδίων δημόσιας πολιτικής. Ως εκ τούτου στηρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική -φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη στηρίζει τον σκοπό αυτό. Ακόμα και αυτοδύναμοι θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατόν πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.

«Μέσα σ’ ένα χρόνο ανατρέψαμε τη διαφορά»

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε ένα χρόνο στην ηγεσία της Ν.Δ; Τι έχει αλλάξει στο κόμμα και ποια η σχέση σας με την κοινωνία;
  • Θα σας πω μόνο το εξής:
  • Σ’ ένα μόλις χρόνο, είχαμε την πιο «βίαιη» δημοσκοπική ανατροπή, από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, σε doublescore και στις 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ.
  • Σ’ ένα μόλις χρόνο, πραγματοποιήσαμε Συνέδριο, εκλέξαμε Πολιτική Επιτροπή, εκλέξαμε τις διοικήσεις μας σε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ και ανανεώσαμε το στελεχιακό μας δυναμικό κατά 60-70%.
  • Σ’ ένα μόλις χρόνο, προχωρήσαμε στην οικονομική εξυγίανση του κόμματος. Η κάρτα μέλους έχει βρει σημαντική απήχηση και όλο και περισσότερα μέλη μας θέλουν να γίνουν συμμέτοχοι της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται συμβάλλοντας να γίνει το Κόμμα μας ακόμα πιο ισχυρό, πιο υγιές, πιο αδέσμευτο, ικανό να παίξει τον ιστορικό του ρόλο.
  • Σ’ ένα μόλις χρόνο, αναπτύχθηκε η δράση «Κανένας στο Περιθώριο» με επισκέψεις και δράσεις σε πάνω από 400 δομές εθελοντικής προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλους τους νομούς της χώρας.
  • Σ’ ένα μόλις χρόνο, πραγματοποιείται το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών (ananeosi.gr) για να προσελκύσουμε νέους δραστήριους ανθρώπους με κοινωνική παρουσία, με επαγγελματική επάρκεια, με πολιτική ευαισθησία, με πολιτικό κριτήριο, που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά και να έρθουν κοντά στη ΝΔ.
  • Σ’ ένα μόλις χρόνο, υλοποιήθηκαν δράσεις όπως οι Νομαρχιακές Συνελεύσεις Στελεχών σε όλη τη χώρα, το «Συμμετέχω» και «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες».
  • Σ’ ένα μόλις χρόνο, σχεδιάστηκε και υλοποιείται η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών, η καινοτόμα δράση επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού της ΝΔ, έχοντας ολοκληρώσει 8 κύκλους σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Πάτρα.
  • Τον τελευταίο μόλις μήνα, έχουμε 150 και πλέον εκδηλώσεις σε ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, με αφορμή το ξεκίνημα του νέου έτους.

«Μόνο οι νυν βουλευτές…»

  • Σίγουρα θα έχει πέσει στην αντίληψη σας ότι πολλά στελέχη σας, νέα και παλιά, εμφανίζονται ως να έχουν εξασφαλισμένη θέση στα ψηφοδέλτια. Πως το σχολιάζει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος;
  • Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτιά μας δε είναι λίστες «κολλητών». Για τη ΝΔη ανανέωση και η αξιοκρατία είναι αρχές πουσυντροφεύουντην πορεία της. Οι μόνες σίγουρες θέσεις στα ψηφοδέλτια είναι αυτές των εν ενεργεία βουλευτών. Από εκεί και πέρα μέσα από το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, ananeosi.gr,προσελκύουμε νέους, δραστήριους ανθρώπους με κοινωνική παρουσία, με επαγγελματική επάρκεια, με πολιτική ευαισθησία, με πολιτικό κριτήριο, που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και να έρθουν κοντά στη ΝΔ. Θέλουμε να συνδυάσουμε την εμπειρία και την ικανότητα και συνάμα να εξασφαλίσουμε χώρο για νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια γιατί ο συνδυασμός αυτός θα μας οδηγήσει μπροστά, και θα επιτρέψει ναδιαδραματίσουμε τον ιστορικό μας ρόλο ως η πολιτική δύναμη που θαοδηγήσει την Ελλάδα στημετα-μνημονιακή εποχή.

Όλη η επικαιρότητα