Λαμπαδηφορία για ένατη χρονιά στην Κρέστενα

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά αναβίωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής το έθιμο της λαμπαδηφορίας στην Κρέστενα.

Φέτος η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, αφού δεκάδες μικροί και μεγάλοι ξεκίνησαν από την ανατολική πλατεία Ειρήνης κρατώντας αναμμένες δάδες  με τρεις έφιππους να καθοδηγούν την πορεία τους.

Οι κάτοικοι των Κρεστένων παρήλασαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ζωντανεύοντας ένα έθιμο που πηγάζει από την προεπαναστατικά χρόνια, και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία, όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΚ Κρεστένων, Κώστας Δρακόπουλος, οι κάτοικοι τιμούν ένα μοναδικό έθιμο πανελλαδικά, το οποίο παραπέμπει στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης και στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι.

«Αναβιώνει για 9η χρονιά η λαμπαδηφορία, ένα έθιμο που πηγάζει από την Τουρκοκρατία.  Είναι μοναδικό στην Ελλάδα και μέσα από αυτό τιμούμε με σεβασμό τους προγόνους μας αγωνιστές του 1821, που απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε την παράδοση και θέλουμε να αφήσουμε ισχυρή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές», τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.

Ο Γιάννης Τουρής συμμετέχει ανελλιπώς στο έθιμο και υπογραμμίσει τη σημασία της ανταπόκρισης ολοένα και περισσότερων πολιτών, όλων των ηλικιών.

«Εδώ και 9 χρόνια έχουμε αναβιώσει το έθιμο της λαμπαδηφορίας και τιμούμε τους ήρωες του 1821. Είναι επιτυχημένες οι εκδηλώσεις μας διότι στυμμετέχουν πάρα πολλοί συμπολίτες κάθε χρόνο, και μάλιστα όλων των ηλικιών. Στόχος μας ειναι το 2020, που κλείνουμε δέκα χρόνια, να έχουμε ακόα μεγαλύτερη συμμετοχή», δήλωσε ο κ. Τουρής.

«Είναι ένα έθιμο που πηγάζει από την Τουρκοκρατία και συνδυάζει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του Γένους. Παραλληλίζει το Άγιο Φως με το φως της ελευθερίας και τη λαχτάρα για αυτή», δήλωσε η Μαρία Στρουμπάκου.