Αρθρογραφία

Λάδι με brand name την Αρχ. Ολυμπία

ladi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά παράλληλα θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες…

Ήδη στις ΗΠΑ, το λάδι θα αρχίσει να βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο, ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει το πολύτιμο, εθνικό μας προϊόν. «Εξειδικευμένα ελαιόλαδα», βρίσκονται λοιπόν, στις προθήκες των φαρμακείων στις ΗΠΑ.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία «Ελαιοκανθαλης» και το Πανεπιστήμιο Αθηνών πληροφορηθήκαμε ότι το λάδι που παράγεται από μια  τοπική ποικιλία ελιάς έχει πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Πρόκειται για την «ντόπια λαδολιά» ή «νεμουτιάνα», ή «Χωραίτικη», που καλλιεργείται στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Γόρτυνος.

‘Όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, πολύχρονη μελέτη ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αθήνας, που ξεκίνησε με κίνητρο τις αναφορές στις φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στις ιδιότητες που αναφέρονται στις μετέπειτα λαϊκές παροιμίες, απέδειξε ότι το ελαιόλαδο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και 2 ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας. Την ουσία ελαιοκανθάλη. Μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα. Και την ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. Δηλαδή, το ελαιόλαδο έχει και αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, απίστευτα ισχυρές.

Η σημαντικότερη ανακοίνωση που έγινε όμως στο συνέδριο είναι ότι η συγκεκριμένη ποικιλία θα ονομαστεί «Ολύμπια ποικιλία». Γιατί, το όνομα «Νεμουτιάνα» ή  «Χωραίτικη» δεν λέει απολύτως τίποτα στους καταναλωτές όλου του κόσμου σε αντίθεση με το «Ολυμπία» που δεν υπάρχει άνθρωπος σε τούτο τον πλανήτη που να μην το γνωρίζει. Γι αυτό και οι διοργανωτές του συνεδρίου αποφάσισαν κάθε τέσσερα χρόνια να γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία. Συμπτωματικά ή όχι, θα συμπίπτει κάθε φορά με τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε μπορεί να μετατρέπεται, με παράλληλες εκδηλώσεις, σε ένα γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς. Μια πρόχειρη ιδέα που μου έρχεται στο μυαλό και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ολοκληρωμένη πρόταση από τους καθ’  ύλην αρμόδιους είναι η τέλεση κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία της «Ολυμπιάδας ελαιολάδου», όπου θα διαγωνίζονται λάδια από όλο τον κόσμο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Βέβαια ιδέες και προτάσεις μπορούν να υπάρξουν πολλές. Αυτό που απαιτείται είναι η βούληση και κυρίως η αποφασιστικότητα των θεσμικών μας για την υλοποιήση τους.


Του Γιάννη Αργυρόπουλου

Αρχισυντάκτη εφ. «Πατρίς»

Όλη η επικαιρότητα