Αποδράσεις Αρκαδία

Λαγκάδια: Ένα από τα ωραιότερα χωριά της χώρας

Ακούστε το άρθρο

Το αποκαλούν και το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» λόγω της τοποθεσίας του και η αλήθεια είναι ότι η πανοραμική του θέα, «κόβει» την ανάσα. Τα Λαγκάδια της Αρκαδίας είναι χτισμένα σε μία απότομη πλαγιά του Μαινάλου και αποτελούν ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται ένα από τα ωραιότερα χωριά της χώρας. Τα Λαγκάδια είναι παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μέτρων, πνιγμένο σε καταπράσινη βλάστηση, ενώ κρέμεται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Είναι και η πατρίδα των Δεληγιανναίων και άλλων αγωνιστών του 1821. Μάλιστα, είχαν ενεργή συμμετοχή και στη διάρκεια της Επανάστασης.

Επίσης, είναι γνωστά και για τους τεχνίτες του. Μετά την απελευθέρωση, οι Λαγκαδινοί ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με το επάγγελμα του χτίστη, οργώνοντας όλη την Πελοπόννησο σε ομάδες κατασκευάζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, βρύσες και εκκλησίες. Και αυτοί οι φημισμένοι τεχνίτες δε μπορούσαν να μη φτιάξουν το δικό τους χωριό όμοιο με στολίδι.

Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά,  τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής, αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα