Λακωνία: Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων

Στις 17 και 18 Νοεμβρίου του 2012 εκβράσθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή του Αγίου Κυπριανού στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, μεταξύ του οικισμού Κοκκάλα και του ορμίσκου Άμπελος, 14.142 κιβώτια που περιείχαν 2.828.400 (δύο εκατομμύρια οκτακόσια είκοσι οκτώ χιλιάδες τετρακόσια) τσιγάρα, μάρκας «KARELIA SLIM» και «RONE».

Επελήφθησαν το Λιμεναρχείο και το Τελωνείο Γυθείου και η αξία των διαφυγόντων δασμών προσδιορίστηκε στο ποσό των 469.587 ευρώ, ενώ το πολλαπλό τέλος προσδιορίσθηκε στο ποσόν του 1.408.761 ευρώ.

Από την Εισαγγελία Πλημ/κών Γυθείου σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, αφού οι διαφυγόντες δασμοί υπερέβαιναν το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ τα τσιγάρα που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, όπως προβλέπει ο Τελωνειακός Κώδικας.

Για την υπόθεση αυτή θεωρήθηκαν ύποπτοι δύο άνδρες, ο ένας από την περιοχή του Μενιδίου και ο άλλος από τις Αχαρνές Αττικής, στους οποίους αποδόθηκε η κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε κακουργηματική λαθρεμπορία.

Συνήγορος υπεράσπισής τους παραστάθηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο δικηγόρος Πύργου κ.Θοδωρής Αντωνόπουλος.

Έπειτα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία που περιέλαβε την εξέταση όλων των εγγράφων στοιχείων της δικογραφίας,  καθώς και την εξέταση των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων, και οι δύο κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι, με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της Έδρας.

Σε ό,τι αφορά τους διαφυγόντες δασμούς, αυτοί θα αναζητηθούν μέσω της διοικητικής διαδικασίας.

Μετά την έκδοση της παραπάνω αθωωτικής απόφασης ο συνήγορος υπεράσπισης κ.Θοδωρής Αντωνόπουλος, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»:

«Η Ελλάδα περιβάλλεται από μια τεράστια ακτογραμμή που προσφέρεται για πράξεις λαθρεμπορίας, παρά τις φιλότιμες, επίπονες και πολλές φορές υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Όμως αυτό απέχει πολύ, από το να ενοχοποιούνται και να διασύρονται αθώοι και ανύποπτοι πολίτες. Η Δικαιοσύνη, και στην περίπτωση αυτή, έκανε το καθήκον της. Ας πράξουμε και οι υπόλοιποι ό,τι μας αναλογεί προκειμένου να εμπεδώσουμε το τεκμήριο της αθωότητας, ώστε να μη θεωρούμε ως δράστη τον κάθε κατηγορούμενο πριν κριθεί αμετάκλητα από τον φυσικό του δικαστή».