Λακωνία

Λακωνία: Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος – Θα πωλούσε σπάνιο αρχαίο θησαυρό για 600.000 ευρώ

Ακούστε το άρθρο

Να θησαυρίσει ξεπουλώντας πλήθος πολύτιμες αρχαιότητες σκόπευε ένας 46χρονος αρχαιοκάπηλος, που εκτιμάται ότι είχε συλήσει ένα σημαντικό νεκροταφείο των Ελληνιστικών χρόνων σε περιοχή της Λακωνίας και σκόπευε να πουλήσει τη λεία του έναντι 600.000 ευρώ.

arccd

Στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο δράστης μεταφέροντας τα ανεκτίμητης αξίας ευρήματά του, έστησε μπλόκο στο Γύθειο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ένα κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, που είχαν πληροφορίες ότι θα μετέφερε τις αρχαιότητες για να τις πουλήσει. Μέσα σε τρεις βαλίτσες που είχε μαζί του, βρήκαν ολόκληρο… μουσείο από κτερίσματα!

ARX
ASD
ASDC

Πιο σημαντικό εύρημα ήταν ένα άνω τμήμα μαρμάρινης ταφικής ή τιμητικής ενεπίγραφης στήλης με σωζόμενες διαστάσεις 36 x 35 εκ. και την επιγραφή «ΦΙΛΙΠΠΕ ΦΙΛΟΚΡΑΤ…», από την οποία διατηρείται το κάτω τμήμα με ανάγλυφη παράσταση δύο μορφών. Από την μία μορφή σώζονται τα κάτω άκρα των δύο ποδιών (δάκτυλα και πέλμα) και από την δεύτερη μορφή το κάτω τμήμα ενδύματος γυναικείας πιθανότατα μορφής.

Ακόμη, κατασχέθηκαν 46 ατρακτόσχημα μυροδοχεία, 14 λύχνοι από γκρίζο και ερυθρωπό πηλό, τρία μελαμβαφή πινάκια από γκρίζο πηλό με δακτυλιόσχημη βάση, δύο ακέραια δισκάρια, δύο τμήματα από χάλκινο κάτοπτρο, ένα γυάλινο αλάβαστρο, επτά χρυσά φυλλόσχημα κοσμήματα, ένα χρυσό ενώτιο σε σχήμα φυτικού κάλυκα με σταγονόμορφη γυάλινη διακόσμηση, τρία χρυσά περίαπτα με απεικόνιση ανάγλυφης ανθρώπινης μορφής, ένα χρυσό φυλλόσχημο περίαπτο, τρεις χρυσές δανάκες με απεικόνιση περιστεριού πιθανόν από την Σικυώνα, τέσσερις μελαμβαφείς σταμνοειδείς πυξίδες με πώμα που φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση οριζόντιων ταινιών, ένα ασκόμορφο αγγείο με πλαστική διακόσμηση χοιρίδιου, ένα τμήμα βάσης οξυπύθμενου αμφορέα, τρεις μαρμάρινες λεκανίδες και τρία μαρμάρινα γουδοχέρια, πέντε πώματα κλειστών αγγείων, ένας πήλινος λύχνος από ερυθρωπό πηλό, ένα μελαμβαφές φλασκί, το άνω τμήμα αμφορίσκου από ερυθρωπό πηλό, τρεις μολύβδινες πυξίδες, ένα τμήμα κλειστού δίωτου μελαμβαφούς αγγείου, τρία κλειστά αγγεία από γκριζωπό και ερυθρωπό πηλό, τρία αγγεία από ερυθρωπό πηλό, δύο λάγυνοι, πέντε κλειστά μυροδοχεία και εννέα τμήματα πήλινων αγγείων.

Ο 46χρονος δεν αποκάλυψε πού είχε κάνει λαθρανασκαφή και βρήκε το πλήθος των αρχαιοτήτων, ούτε και σε ποιον σκόπευε να τις πουλήσει. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γυθείου, ο οποίος τον παρέπεμψε να απολογηθεί στην ανακρίτρια. Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για να χρονολογηθούν και να εκτιμηθεί η αξία τους.

Πηγή: protothema 

Όλη η επικαιρότητα