Κινηματογράφος

«Λάνθιμος Χούλιγκανς»: Οι ταινίες του νικούν και… τους διαιτητές

Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν μόνο από τη μεγάλη βραδιά. Τη βραδιά που ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης και το ανεπανάληπτο καστ της «Ευνοουμένης» θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του Kodak Theater στο Λος Αντζελες και εμείς στην άκρη του καναπέ μας πίσω στην Ελλάδα, παρακολουθώντας με κόκκινα μάτια και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ποτέ την τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ. Αντισταθήκαμε, αλλά ήταν αδύνατο να μη νιώσουμε εθνική υπερηφάνεια για την κορυφή που κατέκτησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, δηλαδή… ο Ελληνας σκηνοθέτης, με τις 10 υποψηφιότητες. Κάποιοι βέβαια ξεπερνούν τα εσκαμμένα, ετοιμάζοντας «ντου» στο Λος Αντζελες και δηλώνοντας «έτοιμοι για όλα» εάν τυχόν το «Roma» μάς κλέψει τη νίκη. (Ως γνωστόν, το Λάνθιμος – Κουαρόν είναι το νέο Τσιτσιπάς – Ναδάλ).

Να σας συστήσουμε, λοιπόν, τους «Λάνθιμος Χούλιγκανς», τον πολυθρύλητο σύνδεσμο οπαδών του Ελληνα σκηνοθέτη, ή αλλιώς, πώς θα ήταν αν ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα στον δρόμο για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ; Οι «Λάνθιμος Χούλιγκανς», όπως και οι «Τσιτσιπάς Χούλιγκανς», είναι το σατιρικό δημιούργημα τριών φίλων στο Facebook που έχει τραβήξει την προσοχή, προκαλέσει άφθονο γέλιο και συνεχίζει να κινητοποιεί κάθε νυσταγμένο Ελληνα σινεφίλ στον δρόμο για το… έπος του L.A.

– Πόσο κόσμο περιμένετε στην αποστολή στο L.A.; Θα είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση σινεφίλ οπαδών στον κόσμο;
– Από την πρώτη στιγμή που μαζευτήκαμε στον σύνδεσμο και είπαμε να κάνουμε την αγάπη μας για τον Γιώργο κίνημα, αποφασίσαμε ότι δεν θα είμαστε ένα κλειστό κλαμπ. Στο L.A. περιμένουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Εχουμε δώσει αγώνα για τον Γιώργο από τότε που έκανε διαφημιστικά και ο αγώνας συνεχίζεται και δεν περισσεύει κανένας σε αυτόν. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση μπομπίνας και κλακέτας.

– Βασικά, μήπως ο όρος σινεφίλ οπαδός είναι κάπως οξύμωρος; Τι θα έλεγε ο κ. Μπακογιαννόπουλος;
– Οχι, δεν είναι. Ο οπαδός είναι ένας φίλαθλος που αγαπάει τις ταινίες των άλλων λίγο πιο εριστικά, όπως θα έλεγε και ο Σταύρος Θεοδωράκης αν δεν κάνω λάθος (σ.σ. λάθος κάνουν, το έχει πει ο Μίκης). Τώρα για τον κ. Μπακογιαννόπουλο ό,τι και να πούμε εμείς είναι λίγο, τα έχει πει η Ιστορία. Μακάρι όλοι οι οπαδοί να ήταν σαν εκείνον.

– Πού αλλού έχετε ταξιδέψει για τον Λάνθιμο; Ποια ήταν η καλύτερη εκδρομή μέχρι σήμερα;
– Κάθε εκδρομή είναι και μια ξεχωριστή ιστορία, δεν μπορούμε να πούμε ότι αγαπάμε κάποια περισσότερο από τις άλλες. Ωστόσο, αν έπρεπε να επιλέξουμε μία, θα επιλέγαμε δύο. Την πρώτη φορά που πήγαμε στα Οσκαρ, τότε που φύγαμε 44 μηχανάκια από τα Village στου Ρέντη και πήγαμε Αμερική με 3 ευρώ στην τσέπη για να στηρίξουμε τον «Κυνόδοντα», τότε που όλοι μάθατε ότι υπάρχει Γιώργος Λάνθιμος και ελληνικό σινεμά.

– Εχετε αγαπημένη ταινία Λάνθιμου ή είναι σαν να σε βάζουν να διαλέξεις ποιο απ’ τα παιδιά σου αγαπάς περισσότερο; 
– Δεν γίνονται αυτά που ρωτάτε, συγγνώμη. Πώς μπορείς να διαλέξεις; Ακόμα και τα βίντεο κλιπ της Δέσποινας και του Σάκη και ακόμα και τα διαφημιστικά της Nova είναι σύγχρονα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει για ποιον λόγο η UNESCO δεν έχει καλέσει τον Γιώργο. Αλλά τα ξέρουμε τα κέντρα εξουσίας που θέλουν τους Ελληνες δημιουργούς και κυρίως τον Γιώργο, εκτός όλου αυτού του πάρτι.


Θερμή υποστήριξη ακόμα και με ανάρτηση κορεό από τους φανατικούς οπαδούς του αναμένεται να έχει τη βραδιά των Οσκαρ ο Γιώργος Λάνθιμος.

– Αληθεύει ότι έχει κανονιστεί οπαδικό «ραντεβού» έξω από το Λος Αντζελες με τους «Cuaron Hools»; 
– Αυτό αφορά εμάς και εκείνους. Δεν έχετε καμία σχέση με αυτό.

– Εχετε αποφασίσει τι θα απεικονίζει το κορεό που θα σηκώσετε στο Dolby Theater;
– Εχουμε φτιάξει μια ζωγραφιά στον σύνδεσμο που δείχνει τον Γιώργο καβάλα στον Βουκεφάλα και με το σπαθί του κόβει τα μαλλιά του Κουαρόν τα οποία πέφτουν στο πάτωμα όπου υπάρχει μια φανέλα της Ρόμα και κάτι σφουγγάρια με νερά. Πολλά νερά. Αλλά θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις που δεν μπορούμε να αναφέρουμε αυτή τη στιγμή.

– Μήπως απλώς θέλουμε να χάσει ο Κουαρόν;
– Εμείς αγαπάμε τον Γιώργο, δεν μισούμε κανέναν Κουαρόν. Αλλά μεταξύ μας τώρα, κάθε ήττα του Κουαρόν είναι μια νίκη του σινεμά. ΦΤΑΝΕΙ ΡΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ. Δεν είμαστε ηλίθιοι να έχεις 20 λεπτά τίτλους αρχής. Το καταλάβαμε ότι παίζεις με συμβολισμούς. ΦΤΑΝΕΙ ΤΩΡΑ.

– Σας φοβίζει η «παράγκα» των Οσκαρ; Ποιο ήταν το πιο πέτσινο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας; 
– Εύκολο. Το 1999, όταν έβγαλαν το «American Beauty». Κέρδισε η φλωριά και δεν κέρδισε το «Πράσινο μίλι» που είναι αριστούργημα εφάμιλλο ενός Λάνθιμου; Γελάει ο κόσμος. Αλλά αυτό το έκαναν γιατί ο Τομ ο Χανκς είναι πολύ ελληνόφιλος και είναι φίλος του Γιώργου και αυτοί το ήξεραν ότι ο Γιώργος θα φτάσει εδώ που είναι και ήθελαν από τότε να του κόψουν τα φτερά. Αλλά εμείς δεν φοβόμαστε παράγκες. Εχουμε κάνει ταινίες να κερδίζουν και τους διαιτητές.

– Δώστε μας τις προβλέψεις σας για τα φετινά βραβεία – πάμε για το 10 στα 10;
– Σώπα μωρέ που θα κάνουμε και προβλέψεις. Ολα δικά μας είναι. Ας πάρουν οι άλλοι τα κινούμενα σχέδια και τα ντοκιμαντέρ να χαρούν λίγο. Και πολύ τους είναι. Είναι να μην πάρει φόρα ο Γιώργος και αρχίσει να κάνει τέτοια.

Πηγή: Εφ.Καθημερινή

Όλη η επικαιρότητα