Ηλεία

Λατζόι: Πανελλήνια θλίψη για τον θάνατο του Χρ. Γιαννακόπουλου

Ακούστε το άρθρο

Έφυγε το ηλειακό «κόσμημα» της δημόσιας διοίκησης

Τη θλίψη σκόρπισε πριν από μερικές ημέρες ο θάνατος του 55χρονου Χρήστου Γιαννακόπουλου από το Λατζόι, ύστερα από σκληρή αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και από τη θέση αυτή γνώρισε από κοντά την ιστορία και τις περιπέτειες των δημόσιων οικονομικών της Χώρας τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως αναφέρει tovima.gr, ήταν ένας από εκείνους τους αφανείς ήρωες της δημόσιας ζωής, που προτιμούν να εργάζονται αποτελεσματικά και αθόρυβα χωρίς διεκδίκηση επιδεικτικής και ανούσιας προβολής και χωρίς σύνδεση της προσφοράς τους με ανταλλάγματα.

Ο Χρήστος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε το 1955 και μεγάλωσε στο Λατζόι και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών με λαμπρές σπουδές, που κάνουν επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό. Σπούδασε οικονομικά στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Ανήκε στο ονειροπόλο κομμάτι της γενιάς του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης. Σε εκείνους που και τότε αλλά και μέχρι τέλους πίστευαν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο ή τουλάχιστον θα τον βελτιώσουν.

Η οικογένειά του ανήκε στις πολλές της μεταπολεμικής Ελλάδας που πάσχιζε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της καθημερινότητας και δεν είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ακριβές σπουδές για τα παιδιά της.  Ο Γιαννακόπουλος ρίχτηκε από πολύ νωρίς στον αγώνα για να κερδίσει τη ζωή που είχε ονειρευτεί και βρέθηκε να υπηρετεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού.

Συνεργάστηκε, από τη θέση του, αρμονικά με όλους τους Υπουργούς που είχαν την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, χωρίς όμως ποτέ να απεμπολήσει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωσή του να λέει την άποψή του για την πραγματική εικόνα των δημόσιων οικονομικών καθώς και τις προτάσεις του για τη λύση των προβλημάτων. Βέβαια, η ιστορία έδειξε ότι οι πολιτικοί μάλλον δεν άκουγαν τους τεχνοκράτες όπως ήταν ο Γιαννακόπουλος και  έκρυβαν τα προβλήματα όπως και τα ελλείμματα κάτω από το χαλί.

Πυλώνας μέσα στην κρίση

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το ΓΛΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου πίεση. Η συμβολή του Γιαννακόπουλου στην προσπάθεια της ελληνικής διοίκησης να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις ήταν καθοριστική. Αθόρυβα και μεθοδικά δούλεψε για την παροχή αξιόπιστων στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Αποτελούσε σταθερό μέλος των ελληνικών αντιπροσωπιών στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς όλα τα χρόνια της κρίσης και έχαιρε του σεβασμού των στελεχών τους, που είχαν αντιληφθεί ότι είχαν απέναντί τους έναν σοβαρό, ειλικρινή, και αξιόπιστο συνομιλητή που πάσχιζε να επιτύχει το καλύτερο για τη χώρα του. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στη δημόσια διοίκηση.

«Στα δυόμιση χρόνια που ήμουν πολιτικός του προϊστάμενος στο ΓΛΚ, διαπίστωσα ότι ήταν ένας από τους πιο ευσυνείδητους, αξιόπιστους και αποτελεσματικούς συνεργάτες. Ήταν το υπηρεσιακό στέλεχος που ζητούσα να με συνοδεύει στη Βουλή σε όλες τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό. Αν η δημόσια διοίκηση είχε στην πλειοψηφία της στελέχη σαν αυτόν, θα είχαμε αποφύγει πολλές από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση», έγραψε στο kathimerini.gr ο πρ. υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης.

Όλη η επικαιρότητα