Το τελευταίο αντίο στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα λένε σήμερα όλοι όσοι τον αγάπησαν και έζησαν μαζί του και όλοι όσοι μεγάλωσαν με την μουσική του. Η κηδεία του γίνεται στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Εκεί, από νωρίς, ο χώρος έξω από την εκκλησία γέμισε στεφάνια στη μνήμη του σπουδαίου τραγουδοποιού. Ξεχώρισε εκείνο της ΚΝΕ (σ.σ. ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας εμφανιζόταν συχνά στα φεστιβάλ του ΚΚΕ) που ήταν κατακόκκινο και τον αποχαιρετούσε.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός έφυγε ξαφνικά από την ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 63 ετών. Της Δευτέρας που τόσο σιχαινόταν όπως έλεγε ο ίδιος. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έγραψε την δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι γράφοντας και τραγουδώντας εκατοντάδες τραγούδια τα οποία συνόδευσαν τις στιγμές της ζωής μας.

Ο Λαυρέντης, ο Λάρι όπως τον έλεγαν οι δικοί του άνθρωποι άφησε πίσω την μοναχοκόρη του Μαρία και την σύζυγό του Ελένη, τις δυο γυναίκες της ζωής του όπως έλεγε ο ίδιος.

Η οικογένεια έχει ζητήσει αντί στεφάνων να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί», για την οποία ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα έδινε χθες Τρίτη συναυλία στο Ηρώδειο μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.

Όσοι θέλουν να ανταποκριθούν στην παράκληση της οικογένειας και να καταθέσουν χρήματα στο «Μαζί για το Παιδί», μπορούν να το κάνουν στους λογαριασμούς:

EUROBANK: Αρ. Λογ.: 0026.0102.16.0200303078, IBAN: GR 8302 601020000 160200303078.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αρ. Λογ.: 6017 0400 56698, ΙΒΑΝ: GR210 171 0170 0060 1704 0056 698

Ποιος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ