Ηλεία

Λεχαινά: Παρουσιάστηκε η νουβέλα του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Ο Ζητιάνος»

Ακούστε το άρθρο

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση, που αδιαμφησβήτητα εντυπωσίασε το κοινό, παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ στο ΣινεΆστρον στα Λεχαινά. Πρόκειται για την νουβέλα του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Ο Ζητιάνος», όπου ο δημιουργός KanelloCobτην μετέτρεψε σε ένα  αριστουργηματικό graphicnovel, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris.

Την πρωτοβουλία για την παρουσίαση ανέλαβε ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, φιλοξενώντας τους δημιουργούς KanelloCob, Γιώργο Γούση και Γιάννη Ράγκο, με την συζήτηση να συντονίζει η Ευγενία Αδαμοπούλου.

Ο KanelloCob χαρακτήρισε την νουβέλα ένα πολιτικό παραμύθι που αντικατοπτρίζει όλα τα σκοτεινά σημεία μιας μικρής κοινωνίας, όπου δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί, παρά μόνο άνθρωποι που πρέπει να επιβιώσουν.

Ο Καρκαβίτσας επεσήμανε ο δημιουργός  καυτηριάζει πολλές φορές με χιούμορ, τη δομή των κοινωνικών τάξεων και τη σχέση της εξουσίας με το άτομο. Η ιστορία εξελίσσεται σε μία αγροτική, σχεδόν φεουδαρχική κοινωνία,  η οποία αλλάζει σε μία βιομηχανοποιημένη και καπιταλιστική κοινωνία. Ήταν από τα πρώτα νατουραλιστικά ελληνικά διηγήματα που διακρίνεται για την καυστικότητα με την οποία, ο Καρκαβίτσας, έκρινε τα «κακώς κείμενα» της εποχής του.

«Αυτά τα στοιχεία καθώς και οι απίστευτες περιγραφές τις ελληνικής υπαίθρου, που ήταν έμπνευση για το εικονογραφικό κομμάτι, με ώθησαν να διηγηθώ αυτή την ιστορία», ανέφερε.

Πιο πριν η κα Αδαμοπούλου είπε πως το μόνο που ενδιέφερε τον Καρακαβίτσα ήταν η λογοτεχνία, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα μια αριστουργηματική μεταφορά του έργου, η οποία μεταφράζει σε εικόνα την σκληρότητα του πρωτοτύπου, με αυτή την εικόνα να υπηρετεί άρτια την πιο σκληρή πραγματικότητα.

Κατά τον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών Μαργαρίτα Αργυράκη ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και κυρίως τους απογόνους του σημαντικού Λεχαινίτη λογοτέχνη.

Τόνισε ότι φιλοδοξία του Ομίλου αποτελεί η συγκεκριμένη παρουσίαση να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς εκδηλώσεων, με σημείο αναφοράς τον Ανδρέα Καρακαβίτσα, το έργο του και την εποχή του που στόχος είναι να κορυφωθούν σε ένα Συνέδριο το 2022, έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατό του.

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, κ.α.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Και για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν ως αφιέρωμα στον Α. Καρκαβίτσα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών κα Μ. Αργυράκη

Όλη η επικαιρότητα