Πολιτική

Λευτέρης Βαρουξής: Ένθερμος υπερασπιστής της ισότητας των φύλων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ακούστε το άρθρο

Δόθηκαν αγώνες σε βάθος χρόνου για τη χειραφέτηση και το σεβασμό των γυναικών, ενώ διαμορφώθηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνία.

Ακόμα και σήμερα, σε διάφορες χώρες, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερα όντα και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις, που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμένο κόσμο, και φυσικά δεν αποτελούν κανόνα αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί έναν από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την πάροδο του χρόνου, η νομοθεσία, η νομολογία και οι αλλαγές στις Συνθήκες συνέβαλαν στην ενίσχυση αυτής της αρχής και της εφαρμογής της στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προασπιζόμενη την θεμελιώδη αξία της ισότητας των φύλων, εργάστηκε και νομοθέτησε σημειώνοντας χαρακτηριστική πρόοδο σε βάθος χρόνου. Από το 1957 και την τότε ΕΟΚ, με την αρχή της ίσης αμοιβής, την οποία και συμπεριέλαβε στη Συνθήκη της Ρώμης, μέχρι πιο πρόσφατα τη θέσπιση νομοθεσίας για ίση μεταχείριση, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τα ειδικά μέτρα για την πρόοδο των γυναικών, η ΕΕ υπερασπίζεται κι ενθαρρύνει την ισότητα.

*Ο Ελεύθεριος Βαρουξής είναι υποψήψιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

Όλη η επικαιρότητα