Αποδράσεις

Λεχαινά: Αξίζει να ζεις, αξίζει να δεις…

dimarxio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Δύο σελίδες αδικούν τα Λεχαινά γιατί είναι αδύνατον να «στριμώξεις» όλα όσα υπάρχουν σε αυτήν την κωμόπολη, όπως η λίμνη Κοτυχίου, το λιμανάκι του Αγίου Παντελεήμονα και άλλες φυσικές ομορφιές.

Τα  Λεχαινά  (1200 στρμ εντός σχεδίου) βρίσκονται  στο  νοτιοδυτικό  τμήμα  του  νομού   Ηλείας, στο  κέντρο  του  δυτικού μέρους   του   ηλειακού  κάμπου,  βόρεια  του  Πηνειού. Στη  μέση  σχεδόν  του  εθνικού  οδικού δικτύου  Πάτρας  Πύργου. Περίπου  50  χλμ.  από  την  Πάτρα  και  40  χλμ.  από  τον  Πύργο. Από τις πιο πλούσιες κωμοπόλεις του νομού, χτισμένη σε εύφορη περιοχή. Έχει  περίπου 4.000 κατοίκους και είναι πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, και άλλων σημαντικών προσώπων που έγραψαν ιστορία.

Το  κλίμα  που  επικρατεί  στα  Λεχαινά  είναι  ήπιο,  υποτροπικό  μεσογειακό   κλίμα  με  υψηλό δείκτη  υγρασίας  και  άφθονες  βροχοπτώσεις.  Κάτι  που  παίζει  σημαντικό  ρόλο  στην  οικονομία  της  περιοχής  αφού  επηρεάζει  τη  χλωρίδα  και  την  πανίδα.  Η  περιοχή  είναι κατεξοχήν  αγροτική  με  αρκετά  πλούσια  βλάστηση   αλλά  και  κτηνοτροφία. Πλούσια  επίσης  είναι  και  στα   υδρόβια  πτηνά  και  ζώα  που  μπορεί  να  παρατηρήσει  κανείς είτε  ως  απλός  επισκέπτης  είτε  και  ως  κυνηγός. 

Η ιστορία

Με το Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Απριλίου 1835, σχηματίστηκε ο Δήμος Μυρτουντίων, ως δήμος της επαρχίας Ηλείας με πληθυσμό 2.580 κατοίκους. Έδρα ορίστηκε η Μυρτουντία, τα σημερινά Λεχαινά. Ο δημότης ονομάστηκε Μυρτούντιος (Λεχαινίτης). Το όνομα του δήμου προήλθε από την αρχαία πόλη Μύρσινος, η οποία κατά την εποχή του Στράβωνα ονομαζόταν Μυρτούντιον. Η  ιστορική  παρουσία  των  Λεχαινών,  σύμφωνα  με  καταγεγραμμένα  ιστορικά  γεγονότα,  παρουσιάζεται  τουλάχιστον από  την  εποχή  της  Φραγκοκρατίας.

Πολιτιστικές δραστηριότητες

Στα Λεχαινά και την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα από Πολιτιστικούς Συλλόγους, δραστηριότητες που αναδεικνύουν τις παραδόσεις του τόπου. Πολλές από τις δραστηριότητες φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άστρον». Οι πολιτιστικοί του σύλλογοι διαθέτουν πλούσια εμπειρία (Ομιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων κ.α.) που πραγματοποιούν κορυφαίες εκδηλώσεις όπως το ιστορικό Καρναβάλι (Μπούλες και Γενίτσαροι)  των Λεχαινών. Πλούσια και η δράση της Φιλαρμονικής που γράφει ιστορία με τις πετυχημένες εμφανίσεις της ανά την Επικράτεια, όπως και τα Χορωδιακά σύνολα που διαθέτουν τα Λεχαινά. Ακόμη, νέοι της πόλης έχουν ιδρύσει Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι και πραγματοποιούν με επιτυχία θεατρικές παραστάσεις.

Τα παιδιά των Λεχαινών, κορίτσια και αγόρια, βρίσκουν δημιουργική διέξοδο σε αθλητικούς συλλόγους που έχουν «γεννήσει» πρωταθλητές. Τα Λεχαινά έχουν παράδοση στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό.

Τόπος προσωπικοτήτων

Στα Λεχαινά της Ηλείας γεννήθηκε το 1866 ο Έλληνας συγγραφέας Ανδρέας Καρκαβίτσας. Το σπίτι του Καρκαβίτσα στα Λεχαινά, κοντά στην αγορά, υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι αξιοθέατο της πόλης. Προτομή του Καρκαβίτσα υπάρχει στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, όπου και ο ομώνυμος καθεδρικός ναός της πόλης.

Η πλοκή του έργου του ‘Λυγερή'(1896) εκτυλίσσεται στα Λεχαινά και αποτελεί μια ζωηρή εικόνα της ζωής στη μικρή και χωρίς εξέλιξη κοινωνία της εποχής. Τα ήθη, τα έθιμα, οι συνήθειες και οι παραδόσεις της ελληνικής επαρχίας.

Στα Λεχαινά γεννήθηκε το έτος 1873 και ο μακεδονομάχος Χρήστος Φ. Πραντούνας. Ως ανθυπίλαρχος έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, με το ψευδώνυμο Καπετάν Καψάλης.

Κοντά στην κεντρική πλατεία των Λεχαινών, υπάρχει σήμερα μια μπρούτζινη προτομή του ήρωα μακεδονομάχου Χρ. Πραντούνα, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα.

Ανάμεσα στις πολλές άλλες προσωπικότητες της τοπικής κοινωνίας των Λεχαινών ήταν και ο Δημήτριος Ιωάννου Σφήκας (1870 – 1947), επί πολλά χρόνια Διευθυντής στα Δημοτικά Σχολεία Αρρένων των Λεχαινών.

Στα νεώτερα χρόνια εμφανίζονται στα γράμματα και τις τέχνες οι Λεχαινίτες εικαστικοί Γιάννης Δημάκης , Θωμάς Βαλιανάτος και Γεωργία Σεφερλή, ο σκηνοθέτης Κωστας Σκαλτσάς κ.α.

Του Κώστα Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα