Εκπαίδευση

«Λειψές» πασχαλινές διακοπές για τρία σχολεία στην Ηλεία

pelopio2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Λειψές θα είναι φέτος οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές τριών σχολείων της Ηλείας, οι οποίοι θα επιστρέψουν στα θρανία από δύο έως τρεις ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, για να αναπληρώσουν τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω καταλήψεων.

Η απόφαση αυτή, που αφορά 387 σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, βρίσκει απέναντι τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τιμωρητικούς και όχι παιδαγωγικούς τους λόγους γι’ αυτή την απόφαση.

  Στην Ηλεία, οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Πύργου καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία την Πέμπτη και την Παρασκευή 24 και 25 Απριλίου, ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου Πελοπίου, μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή από την Τετάρτη 24 Απριλίου. Κι αυτό για να «καλύψουν» την ύλη που χάθηκε σε 2 και 3 ημέρες κατάληψης αντίστοιχα.

   Φυσικά, για τις ώρες που χάθηκαν μέχρι τον Νοέμβρη ή και τα Χριστούγεννα ακόμα, σε πολλές σχολικές μονάδες του Νομού Ηλείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, με υπαιτιότητα του ίδιου του υπουργείου, δε θα «τιμωρηθεί» κανείς. Η τραγική ειρωνεία είναι δε, ότι κάποιοι μαθητές, όπως οι  μαθητές του Γυμνασίου Πελοπίου, προχώρησαν σε κατάληψη με βασικό αίτημα την πρόσληψη καθηγητών, Μαθητικού και Φυσικού, για το σχολείο τους.

Ανάστατοι οι γονείς

   Αυτή η απόφαση-οδηγία που έφτασε στα σχολεία από το Γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, προκάλεσε την έντονη αναστάτωση στις τρεις σχολικές μονάδες, αφού ανατρέπει άρδην τον όποιο οικογενειακό προγραμματισμό και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αλλά και πρακτικά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Ένα από αυτά, το οποίο αφορά άμεσα το Γυμνάσιο Πελοπίου -κυρίως- αλλά και το 3ο Λύκειο Πύργου, είναι ο τρόπος μετακίνησης των παιδιών από τα χωριά τους προς το σχολείο, καθώς η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ που εκείνες τις ημέρες, λόγω αργίας, δεν θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν και πώς θα αποζημιωθούν οι εκπαιδευτικοί και φυσικά, κανείς δεν έχει υπολογίσει ότι μια οικογένεια μπορεί αυτές τις ημέρες να βρίσκεται εκτός, για τις ημέρες του Πάσχα, είτε πρόκειται για τις οικογένειες των μαθητών είτε των εκπαιδευτικών.

Συγκέντρωση  στο Γυμνάσιο Πελοπίου

Το πρωί της Πέμπτης, οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου Πελοπίου συγκεντρώθηκαν στο χώρο του σχολείου όπου είχαν συνάντηση με τον διευθυντή Νίκο Κωστόπουλο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες του συλλόγου διδασκόντων όσον αφορά τη διαχείριση του προβλήματος.

Μάλιστα ο κ.Κωστόπουλος, διάβασε στους γονείς το πρακτικό της συνεδρίασης του συλλόγου για το θέμα της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, το οποίο και απέστειλε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, για την αναδιανομή της ύλης αλλά και για την αντίθεσή τους στην κατάργηση των εκπαιδευτικών εκδρομών, αφού κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε «τιμωρητικά», ακυρώνοντας παράλληλα τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της εκδρομής.

   Επίσης, η πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου ανάγνωσε την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών, με την οποία επίσης εκφράζεται η αντίθεση των μαθητών στην απόφαση αυτή, παραθέτοντας μάλιστα τους λόγους και τις αντικειμενικές δυσκολίες για την εφαρμογή της.

Αποφασισμένοι να μη στείλουν τα παιδιά τους

  Από την πλευρά τους οι γονείς, μιλώντας στο patrisnews.com δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να επιστρέψουν νωρίτερα στα σχολεία, ζητώντας παράλληλα σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα κριτήρια που οδήγησαν την Περιφερειακή Διεύθυνση στην απόφαση να επιστρέψουν στα θρανία νωρίτερα οι μαθητές τριών σχολείων, όταν υπάρχουν σχολεία που παρέμειναν υπό κατάληψη περισσότερες ημέρες.

Η ΕΛΜΕ στα σχολεία

   Εξάλλου, την Πέμπτη το πρωί, αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ, με τον πρόεδρο Γιάννη Γιαννόπουλο και την γραμματέα Μαρία Κουτσούκου, επισκέφθηκαν και τις τρεις σχολικές μονάδες, συζητώντας με γονείς και εκπαιδευτικούς για το θέμα που έχει προκύψει, μιλώντας για τις αντικειμενικές δυσκολίες εφαρμογής της απόφασης, για τον αποσυντονισμό του οικογενειακού προγραμματισμού καθώς και για τον αυταρχικό τρόπο – όπως είπε ο κ.Γιαννόπουλος – με τον οποίο επιχειρείται η καθυπόταξη του αγώνα των μαθητών, με δίκαια αιτήματα, ζητώντας καθηγητές για να κάνουν μάθημα. Αυτά μετέφερε η ΕΛΜΕ και στην Περιφερειακή Διεύθυνση αλλά και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε για το θέμα αυτό.

   Πάντως ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, μιλώντας στο patrisnews.com σημείωσε πως η απόφαση για την επιστροφή στα θρανία νωρίτερα, είναι της Περιφερειακής Διεύθυνσης και πως ο ίδιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή κ.Παναγιωτόπουλο, γνωρίζοντάς του τα αντικειμενικά προβλήματα αλλά και τις επισημάνσεις και προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί από τις παραπάνω μαθητικές κοινότητες, τους συλλόγους γονέων και τα μαθητικά συμβούλια.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα