Ελλάδα Ηλεία

Η λαίλαπα που κατάφερε να ανατριχιάσει το Πανελλήνιο

Ακούστε το άρθρο

Της Πηνελόπης Γκιώνη
gkionip3@gmail.com

 

Κάθε καλοκαίρι η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι μνήμες αναβιώνουν. Φλόγες μαίνονται και κατακαίουν δασικές εκτάσεις, χωράφια, λιβάδια αλλά και πολλές φορές, δυστυχώς, φτάνουν και στις πόρτες των νοικοκυριών τα οποία καταστρέφονται στο πέρασμα της πυρκαγιάς.Πύρινα μέτωπα ξεσπούν σε ολόκληρη την Ελλάδα  και η ανάγκη για ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων κρίνεται επιτακτική καθώς αυξάνεται η κρισιμότητα για το κοινωνικό σύνολο.
Το καλοκαίρι του 2017 φτάνει στο τέλος του και έχει αφήσει ήδη πίσω του στάχτες και αποκαίδια. Μαζαράκι Ηλείας, Κάτω Καστρίτσι Αχαίας, Πύρριχο, Παρασσυρό, Κότρωνας και Σκουτάρι Λακωνίας, Κόκκαλα Ανατολικής Μάνης, Πανόραμα Μεγάρων Αττικής, Δίλοφο Φαρσάλων,βιομηχανική περιοχή Πρεβέζης, Μελισσάτικα Βόλου, Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, Αλευροπόρι Κέρκυρας, Ηράκλειο Κρήτης, Αποκορώνας Χανίων κ.α. δεν έμειναν αλόβητα από το πέρασμα των πυρκαγιών παρά τις υπερπροσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να κατασβέσουν τις φλόγες με σκοπό την προστασία πρωτίστως των κατοίκων των γύρω περιοχών και έπειτα των κατοικιών και των εκτάσεων.Η μάχη με τις φλόγες, είτε από οχήματα της πυροσβεστικής είτε από αεροσκάφη και ελικόπτερα σε δύσβατες περιοχές, ήταν αδιάκοπη καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι άνεμοι, που έφτασαν μέχρι και τα 8 μποφόρ δυσχέραιναν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Παρά ταύτα, στα περισσότερα μέτωπα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές χωρίς να προλάβουν να σημειωθούν σημαντικές ζημιές που να κοστίσουν ίσως και ανθρώπινες ζωές.

Στο άκουσμα πυρκαγιάς οι μνήμες από το καλοκαίρι του 2007 ζωντανεύουν. Βρισκόμαστε στον Αύγουστο του 2017, 10 χρόνια μετά, η επέτειος της εθνικής συμφοράς του τότε παραμένει χαραγμένη στην μνήμη μας, προκαλώντας ακόμη ρίγος στην θύμησή της. Ο Αύγουστος του 2007 έγινε στάχτη. Όλη η Πελοπόννησος αλλά και οι περιοχές Αθήνας, Εύβοιας και Φθιώτιδος φλαίγονταν ασταμάτητα και η Ελλάδα πρακολουθούσε άφωνη την τραγωδία. Ο νομός Ηλείας δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με δεκάδες ανθρώπων να σείρονται προς τον θάνατο ή να μένουν άστεγοι, χιλιάδες στερεμάτων και ζωντανών να κατακαίγονται και ατέλειωτη φρίκη να σκορπάται. Στο μυαλό μας έχουμε εικόνες ανθρώπων με γυμνά χέρια να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους, τους συγγενείς τους, τους εαυτούς τους, πυροσβέστες να ρίχνονται στην μάχη με τις φλόγες μη μπορώντας να κερδίσουν, πυροσβεστικά αεροσκάφη να ρίχνουν νερό σε μια προσπάθειά τους να κατευνάσουν έστω την φωτιά και τίποτα να μην βοηθά. Κανείς πια δεν μπορεί να ξεχάσει τις φρικτές ιστορίες οικογενειών που ξεκληρίστικαν, γονιών που είδαν τα παιδιά τους να χάνονται και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ολοσχερώς αλλά και την αυτοθυσία κάποιων ηρώων που γύρισαν να βοηθήσουν και τελικά δεν τα κατάφεραν.. Κλάματα και οδύνη κατακλύζουν αυτές τις ιστορίες και καταφέρνουν ακόμη και τώρα να μας τρομοκρατούν και να ευχόμαστε να μην συμβεί τέτοια συμφορά ποτέ ξανά και σε κανένα λαό.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός.Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σαμικό, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, Ανδρίτσαινα, Κλινδία, Μουζάκι, Φανάρι,Μπεντένι Ηλείας ακόμη και η Ολυμπία όπου απειλήθηκε μέχρι και ο αρχαιολογικός χώρος αλλά και πολλοί μικρότεροι οικισμοί επλήγησαν τρομερά από 53 πυρκαγιές, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους να αυξάνονται σε αριθμό καθημερινά. Ο γενικός απολογισμός, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος που χτύπησαν οι φωτιές, ήταν 63 ψυχές να χαθούν, 1.500 σπίτια να καούν και περίπου 6.000 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φτάνει στα 5.000.000.000 ευρώ και όλοι οι νομοί της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς και καθορίστηκε άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 ευρώ ανά οικογένεια. Αξιοσημείωτα είναι και τα δημοσιεύματα του τότε για σενάρια συνωμοσίας που κρύβονταν πίσω από αυτή την φρικτή «μαζική δολοφονία» όπως την κάποιοι την ονόμασαν βασιζόμενοι στην μερική καθυστέρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και το καθυστερημένο αίτημα, της κυβέρνησης, για βοήθεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την απόρριψη κάποιων προφορών βοηθείας.

Όλη η επικαιρότητα