Υγεία

Λένε όχι στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας

14603_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, εκφράζει ο ιατρικός κόσμος με τους κατά τόπους συλλόγους να καλούν τα μέλη τους να συνεχίζουν τη συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενή αναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

Η εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας -σύμφωνα με τους γιατρούς- εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας.

Οι γιατροί, προκειμένου να αποφευχθεί η μη σωστή εκτέλεση της συνταγής, με εντολή του Π.Ι.Σ σφραγίζουν την εκτυπωμένη συνταγή με δική τους σφραγίδα η οποία λέει ότι «δεν επιτρέπεται η αλλαγή της προτεινόμενης θεραπείας και ότι κάθε αλλαγή αυτής είναι κατά την άποψη τους παράτυπη και εμπεριέχει κινδύνους για τη θεραπεία και την υγεία του ασθενούς».

Εξάλλου, όπως αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου, τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση προκειμένου, να ενημερωθούν οι γιατροί για τα προβλήματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο τον τελευταίο καιρό και τις εξελίξεις. Μερικά από αυτά είναι η δραστική ουσία, οι μεγάλες μειώσεις στις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και οι μειώσεις αμοιβών εργαζομένων σε ασφαλιστικά και άλλα ταμεία, οι οποίες έχουν επηρεάσει και το εισόδημα και τη δυνατότητα να ασκούν όπως επιθυμούσαν με άνεση ανθρώπινη την ιατρική.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα