Κόσμος

Λεπέν: Το Εθνικό Μέτωπο θα ανασυγκροτηθεί χωρίς δυσκολία

Ακούστε το άρθρο

Η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, δήλωσε ότι το κόμμα της θα ανασυγκροτηθεί μετά την παραίτηση την Πέμπτη του Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος ήταν ‘«το νούμερο 2». Η ίδια είπε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία εναντίον της ΕΕ και «υπέρ της εθνικής κυριαρχίας».

«Το Εθνικό Μέτωπο θα ανασυγκροτηθεί χωρίς δυσκολία. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι…», είπε η Λεπέν και πρόσθεσε ότι σέβεται την απόφαση του Φιλιπό, ενώ κατήγγειλε και τη στρατηγική «θυματοποίησης» που ακολουθεί εκείνος.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματός της, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής μιας σκληρής γραμμής κατά του ευρώ και είχε συντάξει το μανιφέστο για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε το πρωί την παραίτησή του λόγω διαφωνιών στρατηγικής.

Αντί να ρίξει τους τόνους για την ΕΕ στον απόηχο της παραίτησής του, η Λεπέν είπε ότι θα συνεχίσει αυτή τη γραμμή.

«Η εθνική κυριαρχία είναι θεμελιώδης στον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε να αντιμαχόμαστε την ΕΕ με όλη την ψυχή μας γιατί είναι ένα εργαλείο για την εξόντωση και την εξαθλίωση των πολιτών μας».

Νωρίτερα την Πέμπτη ο 35χρονος Φιλιπό, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το κόμμα, αυξάνοντας έτσι την προοπτική διάσπασης της ακροδεξιάς μετά την ήττα της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Εμφανίστηκε στη γαλλική τηλεόραση όπου και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, κάτι το οποίο φάνταζε όλο και πιο αναπόφευκτο, καθώς η ένταση στη σχέση του με την Λεπέν είχε κλιμακωθεί.

Ο Φιλιπό, οι αρμοδιότητες του οποίου για τη στρατηγική και την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος του αφαιρέθηκαν από την αρχηγό του αργά το βράδυ της Τετάρτης αφήνοντάς του έτσι περιορισμένες επιλογές, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ότι δεν του αρέσει να παραγκωνίζεται.

«Δεν μου αρέσει να με περιπαίζουν. Ναι, φυσικά παραιτούμαι από το Εθνικό Μέτωπο», είπε.

Η παραίτησή του αναμένεται να επιτρέψει στην Λεπέν να επικεντρωθεί και πάλι σε βασικές της θέσεις περί της μετανάστευσης και την εθνικής ταυτότητας των Γάλλων και ίσως να μαλακώσει τη αντιευρωπαϊκή στάση της, η οποία κατά πολλούς την έπληξε στην προεκλογική της εκστρατεία.

Ενώ η παραίτησή του αναμένεται να εντείνει τις διαφωνίες στο κόμμα σε πρώτη φάση, με άλλα πρόσωπα μάλιστα να αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, το Εθνικό Μέτωπο έχει επιζήσει από παρόμοιες κρίσεις στα παρελθόν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Ο Φιλιπό θεωρείται διχαστικό πρόσωπο στους κόλπους της ακροδεξιάς, που δεν φοβάται ότι ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος θα μπορούσε να σχηματίσει κόμμα το οποίο θα συνιστούσε απειλή για το Εθνικό Μέτωπο.

Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο έχει επιτύχει σημαντικά οφέλη σε τοπικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές την τελευταία δεκαετία, θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του τον Μάρτιο όπου οι εσωτερικές διαφωνίες στον απόηχο της ήττας από τον Μακρόν και το νέο του κόμμα αναμένεται ότι θα κλιμακωθούν.

Μετά τις εκλογές, η ακροδεξιά επιχείρησε να εμφανίσει εαυτόν ως την μοναδική αντιπολιτευόμενη δύναμη κατά του Μακρόν. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, τον ρόλο αυτό φαίνεται να έχει αναλάβει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής «Ανυπότακτης Γαλλίας», ο οποίος κάνει εκκλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις κατά των σχεδίων του Μακρόν για μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα.

Πανηγυρίζει η ριζοσπαστική Αριστερά

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας RTL, ο Μελανσόν πανηγύρισε για τις αναταραχές στους κόλπους της ακροδεξιάς.

«Τέλεια. Αυτή είναι η δουλειά της. Είναι τέλειο», είπε αναφερόμενος στην παραίτηση Φιλιπό. «Είναι ένα κόμμα που δεν μετράει καθόλου. Όσοι ήταν οργισμένοι αλλά δεν είναι φασίστες ας του γυρίσουν τις πλάτες και ας έρθουν μαζί μας».

Ο Ζερόμ Φουρκέ, ένας ειδικός στην ακροδεξιά στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop, δήλωσε ότι η αποχώρηση του Φιλιπό θα στερήσει το κόμμα από πρόσωπα με εμπειρία στη διαμόρφωση κομματικής πολιτικής, ειδικά αν υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις.

Πρόσθεσε, όμως, ότι μια έξοδος πιθανόν θα ήταν περιορισμένη και δεν θα περιελάμβανε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κόμματος.

«Εκείνοι που εγκαταλείπουν το Εθνικό Μέτωπο ή απομακρύνονται από αυτό καταλήγουν στο περιθώριο», είπε ο Φουρκέ.

Ο Φιλιπό εντάχθηκε στο κόμμα το 2011 και ανήλθε γρήγορα αναλαμβάνοντας την θέση του βασικού συμβούλου της Λεπέν και συντάσσοντας τόσο το προεκλογικό μανιφέστο του 2012 όσο και εκείνο του 2017.

Η Σοφί Μοντέλ, μια από τις στενότερες βοηθούς του Φιλιπό και μέλος του κόμματος για περισσότερα από 30 χρόνια, έγραψε στο Twitter ότι παραιτείται και εκείνη, το ίδιο και ο Μαξίμ Τιμπό, μια ακόμη σύμμαχος του Φιλιπό.

Αλλά κάποια πιο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, εξέφρασαν μεγάλη ικανοποίηση, ανάμεσά τους και ο Λουί Αλιό, ο σύντροφος της Λεπέν, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Φιλιπό.

«Το Εθνικό Μέτωπο επιτέλους θα ηρεμήσει, μακριά από έναν αιρετικό, αλαζόνα, ματαιόδοξο, εξτρεμιστή, ο οποίος επιχειρούσε να φιμώσει την ελευθερία μας για διάλογο», έγραψε ο Αλιό στο Twitter.

«Νομίζει ότι έχει δίκιο σε όλα και… για μένα είναι ένας εξτρεμιστής», είπε αργότερα στο RMC. «Όταν του δείχνεις μια δημοσκόπηση που λέει ότι το 75% των γάλλων πολιτών δεν θέλουν την έξοδο από την ευρωζώνη, η απάντησή του είναι ‘δεν δίνουμε δεκάρα, εμείς εκεί οδεύουμε’».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα