Ελλάδα

Λέσβος: Εκατοντάδες οι μετασεισμοί μετά τα φονικά 6,1R

Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες είναι οι μετασεισμοί στη Λέσβο μετά τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ τη Δευτέρα στο νησί. Μόνο από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης 3,9 Ρίχτερ.

Μέχρι τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης, όπως αναφέρουν τα «Νέα», είχαν καταγραφεί 404 μετασεισμοί μέχρι 4,4 βαθμών.

Την ίδια ώρα προβληματισμένοι είναι οι σεισμολόγοι εξαιτίας της απουσίας ενός ισχυρού μετασεισμού μεγέθους από 5 έως 5,5 βαθμών στη Λέσβο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Βασίλη Καραστάση, το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί από την περασμένη Δευτέρα, όταν και σημειώθηκε ο φονικός σεισμός των 6,1 βαθμών, συνάδει με μια πιο ομαλή εικόνα της εξέλιξης, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Οι ειδικοί είναι πλέον σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα που εκτείνεται νότια της Λέσβου. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που φτάνει μέχρι την Ερεσό προκαλεί ανησυχία και εκεί στηρίζουν τη θέση τους περί ισχυρού μετασεισμού από 5 έως 5,5 βαθμούς.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υποδομών από την περασμένη Τρίτη έως και χθες, μη κατοικήσιμα κρίθηκαν πάνω από τα μισά κτίσματα που ελέγχθησαν σε όλη τη Λέσβο. Συγκεκριμένα, από τις 854 αυτοψίες, 482 κτίσματα κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και τα 372 κατοικήσιμα. Από το σύνολο των αυτοψιών, οι 755 αφορούν κατοικίες -λιγότερες από τις μισές, οι 39, κρίθηκαν κατοικήσιμες.

Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων της Λέσβου στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων, ανακοίνωσε, με δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης από καιρό επίσκεψης του στο νησί.

Όπως σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, έχει ήδη δώσει προφορικές οδηγίες και άμεσα θα εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα εφαρμοστούν σημαντικές διευκολύνσεις για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Συγκεκριμένα θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα:
α) Κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το τέλος του Μαΐου 2017 (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, και λοιπών επιβαρύνσεων.
β) Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και το Νοέμβριο χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
γ) Δυνατότητα εξόφλησης των παραπάνω εισφορών, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής σε 12 έως και 24 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Τάσος Πετρόπουλος θα έχει συναντήσεις στο Επιμελητήριο με τους φορείς του νησιού, θα επισκεφτεί τα δύο υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στη Μυτιλήνη ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης θα επισκεφτεί και σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού.

Πηγή: protothema

Όλη η επικαιρότητα