WEB tv Ελλάδα

Λέσβος: Έρημο χωριό η Βρίσα – 150 σπίτια δεν κατοικούνται πια (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Το γύρο του κόσμου έχουν κάνει οι εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στο χωριό Βρίσα της Λέσβου μετά τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι του χωριού που είδαν τους κόπους μιας ζωής να γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία όπως είπε ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Γιάννης Καπάκης ενώ αρκετοί έμειναν σε συγγενείς και κάποιοι στα εξοχικά που έχουν στο χωριό Βατερά.

Από χθες οι σεισμοπαθείς του νησιού περιμένουν ένα χρονοδιάγραμμα για τις παροχές που προανήγγειλε χθες το απόγευμα ο υπουργός υποδομών Χριστός Σπίρτζης. Σύμφωνα με τον υπουργό θα δοθεί επιδότηση ενοικίου όπως στην Κεφαλονιά, έχει ζητηθεί από το υπουργείο οικονομικών να διευκολύνει στις οικονομικές υποχρεώσεις των σεισμοπαθών όπως ΕΦΚΑ και ΦΠΑ, ενώ επισήμανε πως ο οικισμός θα ανοικοδομηθεί πλήρως.

Μάλιστα την παραπάνω υπόσχεση ο κύριος Σπίρτζης την έδωσε και σε όσους κατοίκους βρήκε στη Βρίσα όταν την επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης. Η κάτοικος του χωριού Ελένη Στεργίου την οποία ο υπουργός συνάντησε έξω από το γκρεμισμένο της σπίτι να κλαίει με λυγμούς υποσχέθηκε στον κ. ότι θα μαγειρέψει κοκκινιστό κρέας να φάει με τον υπουργό όταν θα ξεκινήσουν τα έργα ανοικοδόμησης του οικισμού. Ο υπουργός της υποσχέθηκε πως η Βρίσα θα ξαναφτιαχτεί και πάλι ενώ της δήλωσε πως είναι τυχερή που ζει και να μην κλαίει για τα ντουβάρια.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου του υπουργού οι 100 μηχανικοί είχαν ελέγξει μέχρι χθες 251 κτίρια στη νότια περιοχή της Λέσβου εκεί που χτύπησε περισσότερο ο σεισμός εκ των οποίων τα 150 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και 104 κατοικήσιμα (σ.σ. η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι σε κάποια κτίρια, υπάρχουν όροφοι που κρίθηκε πώς μπορούν να κατοικηθούν και άλλοι όχι).

Από χθες η αστυνομία έχει εκκενώσει το χωριό Βρίσα και δεν επιτρέπει την είσοδο λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής λόγω των μετά σεισμών άλλα και των γκρεμισμάτων. Οι μόνοι που βρίσκονται στο χωριό είναι σεισμολόγοι, γεωλόγοι και μηχανικοί. Ήδη έχουν εγκατασταθεί δυο σεισμικοί σταθμοί, που αναμένεται να αυξηθούν στους τέσσερις, από τους οποίους θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.

Στη Λέσβο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ αναμένεται στο νησί και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού περπάτησε σε ό,τι θυμίζει δρόμο έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη καταστροφή του χωριού».

Στις δηλώσεις του δεσμεύτηκε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την ανοικοδόμηση του οικισμού.

Παράλληλα τόνισε ότι τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια οι κάτοικοι θα πρέπει να μην έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ζητώντας να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

«Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων του χωριού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ είχε μια σύντομη συζήτηση με τον Ευθύμιο Λέκκα τον οποίο ρώτησε σε πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να κατοικηθούν τα σπίτια που δεν υπέστησαν σοβάρες ζημιές.

Αφού μίλησε με κατοίκους, στη συνέχεια επισκέφθηκε και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής όπου και άναψε ένα κερί.

Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Σπίρτζη οι Πανελλαδικές εξετάσεις σε Μυτιλήνη και Χίο έχουν αναβληθεί και σήμερα.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μετασεισμική ακολουθία. Ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελεντης εξέφρασε την ανησυχία του για τους λίγους και μικρής ισχύος μετασεισμούς που έχουν εκδηλωθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης. Για το λόγο αυτό εκτίμησε πως ίσως και να γίνει ένας αρκετά ισχυρός μετασεισμός.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενημερώνουν τους πολίτες των σεισμόπληκτων περιοχών της Λέσβου τα ακόλουθα:

• Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνεται σημασία στις φημολογίες.
• Αν διαπιστώνετε βλάβες στο σπίτι σας αποφύγετε να εισέλθετε σε αυτό προτού ελεγχθεί από κλιμάκιο μηχανικών.
• Μην διέρχεστε δίπλα από κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
• Σε περιοχές που έχει απαγορευτεί η διέλευση πεζών και οχημάτων ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών και σεβαστείτε τις υποδείξεις τους.
• Εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σημαντικοί λόγοι για να εισέλθετε μέσα στο σπίτι σας που έχει υποστεί φθορές ή μερική κατάρρευση, ενημερώστε την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική και ζητείστε τη συνδρομή τους.
• Μην σταθμεύετε σε σημεία που διέρχονται οχήματα ή μηχανήματα συνεργείων αποκατάστασης βλαβών. Μην παρεμποδίζετε το έργο τους.

Όλη η επικαιρότητα