Life Αρθρογραφία

Libido

Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους κόλπους της έννοιας της ψυχοσύγκρουσης εντάσσεται και η πολυσυζητημένη έννοια της λιβιδινικής ενέργειας “Libido”. Δεδομένου ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός δεν είναι στατικός, και ούτε η ανάπτυξη του ατόμου μπορεί να νοηθεί γραμμικά, το φροϋδικό μοντέλο υποστηρίζει ότι το ψυχικό όργανο διέπεται από τη δραστηριότητα των δυνάμεων, που και πάλι, δεν είναι εναρμονισμένες, αλλά αντίρροπες μεταξύ τους.

Οι μεν ενστικτικές δυνάμεις, εκπορευόμενες κατά κύριο λόγο από το Αυτό{το στάδιο του ψυχισμού, όπου κυριαρχούν οι ενορμήσεις, τα κίνητρα και τα ένστικτα}, επενεργούν προς την κατεύθυνση αυτή, της ζωτικής λειτουργίας, της κατάκτησης της ευχαρίστησης. Οι δε αντιενστικτικές δυνάμεις, εκπορευόμενες κυρίως από το Υπερεγώ{το στάδιο του ψυχισμού, όπου κυριαρχούν οι κοινωνικές επιταγές, η υπέρ- ηθική, ο υπέρ- νόμος, η υπέρ- δεοντολογία, ο υπέρ- ιδεαλισμός}, επενεργούν προς μία αυτοκαταστροφική διάσταση του ατόμου, ενεργοποιώντας τάσεις εχθρικότητας και καταστροφικότητας.

Πρέπει να επισημανθεί, πως οι ενστικτικές δυνάμεις είναι συνυφασμένες με την ίδια τη σεξουαλικότητα του ατόμου, που νοείται πολύ ευρύτερα από την ερωτική συνεύρεση μεταξύ δυο ανθρώπων, αγγίζοντας τη διάσταση της ζωτικής ροπής προς μία πολύπλευρη άντληση ευζωίας.

Αντίθετα, οι αντιενστικτικές δυνάμεις τείνουν να λειτουργούν στη βάση μίας διάχυτης επιθετικότητας, που νοείται ευρύτερα από την εκδήλωση στοιχείων ευεξαπτότητας στη συμπεριφορά ενός ατόμου, περνώντας στην έκλυση μιας έντονης ροπής για εξόντωση και συντριβή.

Συμπερασματικά, οι ενστικτικές δυνάμεις εκφράζονται με την αρχαιοελληνική έννοια του Έρωτα “Eros” και συνιστούν τη λιβιδινική ενέργεια του ατόμου, ενώ οι αντιενστικτικές με την έννοια του Θανάτου “Thanatos”. Στην περίπτωση ανάσχεσης της κατάκτησης της επιθυμητής ηδονής, λόγω της τάσης για ανεπίτρεπτες{ σύμφωνα μα τις επιταγές του Υπερεγώ ή τον έλεγχο της ρεαλιστικής πραγματικότητας} απολαύσεις, προκύπτει η ψυχοσύγκρουση.

Η λίμπιντο λοιπόν, ανάλογα με την δράση- εκτόνωσή της, επιδρά καθοριστικά στη συμπεριφορά του κάθε ατόμου.

Γι’ αυτό λοιπόν, όταν γνωρίζετε άτομα επιθετικά, κακεντρεχή και δύστροπα, να θυμάστε πως τα άτομα αυτά έχουν χάσει τη λίμπιντό τους και έχουν βυθιστεί σε ένα σκοτεινό κόσμο, δίχως την πιο ωραία απόλαυση της ψυχής. Την απόλαυση του Έρωτα.

Όλη η επικαιρότητα