Αγροτικά

Λιγότερα στρέμματα, καλύτερη τιμή για τη φράουλα

fraoules-2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ρωσικό εμπάργκο να οδήγησε σε μείωση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων και ο καιρός να έχει «ταλαιπωρήσει» πολύ την φετινή παραγωγή, ωστόσο το αποτέλεσμα για την καλλιέργεια της φράουλας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι θετικό αφού οι λίγες ποσότητες που παράγονται εξάγονται αμέσως στην ευρωπαϊκή αγορά με την τιμή να κυμαίνεται στα 1,8 -2 ευρώ!

Βέβαια, η ανησυχία για την φετινή χρονιά παραμένει αφού μέσα στους επόμενους μήνες οι παραγόμενες ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν, τη στιγμή που η ρωσική αγορά παραμένει κλειστή, αλλά ακόμα και να μην υπήρχε το εμπάργκο η οικονομία της πια επιτρέπει πολλά ανοίγματα, ενώ την ίδια στιγμή, η αναζήτηση νέων αγορών έχει κολλήσει, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, σε γραφειοκρατικά και τεχνικά ζητήματα.

Στο άλλο «μέτωπο» ωστόσο, αυτό των εργατικών χεριών, αν και η κατάσταση έχει αρχίσει να εξομαλύνεται το ζήτημα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, αν και έχουν γίνει λίγα βήματα προς τα εμπρός.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο παραγωγός και εξαγωγέας κ.  Γιάννης Αρβανιτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταρχήν έχουμε μείωση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 15-20%. Ο καιρός είναι πάρα πολύ άσχημος φέτος, έχουμε κρύα και μας έχει πάει την παραγωγή πίσω.

Σε ό,τι αφορά στην εμπορικότητα τώρα, η φράουλα πάει πολύ καλά λόγω του ότι είναι πολύ λίγες οι ποσότητες. Το ανησυχητικό είναι όταν θα βγουν όλες οι φράουλες κατά τον Μάιο τι θα γίνει με την αγορά της Ρωσίας που έχει αυτή τη στιγμή το εμπάργκο και βέβαια το σημαντικότερο πρόβλημα πια της Ρωσίας είναι η οικονομία της, με το ρούβλι να έχει υποτιμηθεί κατά 70% σε σχέση με πέρυσι και ο ρωσικός λαός δεν έχει παραπάνω λεφτά από πέρυσι και πιστεύουμε ότι θα πάρει πολύ λίγα πράγματα. Υπάρχει ανησυχία αλλά θα δούμε πώς θα πάει η σεζόν.

Σε ό,τι αφορά τώρα στα εργατικά χέρια δεν ξέρουμε τι θα κάνει η καινούργια κυβέρνηση με κάποιες εξαγγελίες που έχει κάνει. Οι εργάτες από το Μπαγκλαντές αρχίζουν και φεύγουν, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι θα μείνουν μόνο».

Από την πλευρά του ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Geoplant» κ. Τάκης Λαϊνάς είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Λόγω του ρωσικού εμπάργκου υπήρχε μια μείωση στην καλλιέργεια αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο πιστεύαμε, αγγίζει το 15%. Στη θέση αυτών των στρεμμάτων που είναι καλυμμένα θερμοκήπια μπήκαν άλλες, όπως καρπούζια, πατάτες κ.ά.

Η καλλιέργεια της φράουλας ξεκίνησε νωρίς φέτος και κυρίαρχη ποικιλία παραμένει η camarosa που είχε προορισμό τη Ρωσία καθώς οι παραγγελίες είχαν ήδη γίνει πριν εκδηλωθεί το εμπάργκο. Εξαιτίας και της μείωσης των στρεμμάτων και του καιρού υπάρχει μια  καλή εικόνα σε ό,τι αφορά και στην ποιότητα και στην τιμή, αλλά οι ποσότητες είναι λίγες. Η τιμή διαμορφώνεται στα 1,8 – 2 ευρώ στον παραγωγό».

Σε ό,τι αφορά στις χώρες εξαγωγής και στην αναζήτηση νέων αγορών ο κ. Λαϊνάς πρόσθεσε: «Η φράουλα πηγαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες Ρουμανία, Πολωνία, Βουλγαρία. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε φτάνει και στη Ρωσία μέσω άλλων χωρών. Λόγω του καιρού και του πάγου έχουμε μια μείωση της παραγωγής η οποία μάλλον θα διαρκέσει ακόμα. Από εκεί και πέρα τι θα γίνει δεν ξέρω. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η εξαγωγή. Αν, όπως όλοι ελπίζουμε, λυθεί το ρωσικό εμπάργκο μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ καλά. Αυτό το εμπάργκο μας έβαλε και στον προβληματισμό να αναζητήσουμε ή να βελτιώσουμε την εικόνα του προϊόντος όσον αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές γιατί είναι άλλο το μοντέλο της φράουλας που ζητά η Ευρώπη και άλλο αυτό που ζητά η Ρωσία, καθώς και  να αναζητήσουμε καινούργιες αγορές.

Δεν νομίζω ότι ακόμα έχουν βρεθεί νέες αγορές, αλλά βρισκόμαστε στη φάση των διαδικασιών γιατί απαιτούνται πολλά γραφειοκρατικά και άλλα τεχνικά ζητήματα. Πιστεύω ότι από του χρόνου μπορεί να ξεκινήσουμε με νέες αγορές, φέτος δεν έχουμε.

Το δε θέμα των εργατικών δεν έχει λυθεί οριστικά, έχει εν μέρει κάπως τακτοποιηθεί».

Τέλος ο κ. Λαϊνάς είπε: «Ελπίζουμε ότι θα κυλήσει καλά η χρονιά. Είναι μια μικρή όαση αυτή τη στιγμή η φράουλα και το κολοκύθι που έχουν διαμορφώσει μια καλή τιμή και επανερχόμαστε και λέμε πάλι ότι η οικονομία της φυτικής παραγωγής στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα υπό κάλυψη καλλιεργούμενα προϊόντα».

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com

Όλη η επικαιρότητα