WEB tv Ηλεία

Λιμανάκι Σκαφιδιάς: Τα καΐκια μένουν στα ρηχά… (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ψαράδων της Σκαφιδιάς για το φυσικό λιμάνι της περιοχής τους. Το ζήτημα που τους απασχολεί τον τελευταίο καιρό επικεντρώνεται στο βάθος του βυθού λιμανιού, το οποίο είναι αρκετά ρηχό με αποτέλεσμα οι μεγάλες βάρκες των ψαράδων της περιοχής να βρίσκουν στον πυθμένα του.

Συγκεκριμένα το βάθος του λιμανιού υπολογίζεται περίπου στο 1 με 1,5 μέτρο, απόσταση που κρίνεται απαγορευτική για την ομαλή κίνηση των καϊκιών εντός του φυσικού λιμένα της περιοχής. Η εικόνα του παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν εξαρχής ίδια με τη σημερινή. Παρεμβάσεις για να διορθωθεί το πρόβλημα έχουν πάψει πλέον να πραγματοποιούνται, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί περίπου πριν 9 χρόνια.

Αιτία της κατάστασης αυτής αποτελεί η συνεχής πτώση χωμάτινων όγκων από διάφορα σημεία δίπλα από το λιμάνι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο ρηχό. Ένα ακόμα πρόβλημα εντοπίζεται και στην είσοδο/έξοδό του όπου οι ήδη υπάρχοντες βράχοι κρίνονται λίγοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανακόψουν το θαλασσινό νερό να εισέρχεται εντός του λιμανιού και να το κάνει ακόμα πιο «ρηχό». Έχοντας εντοπίσει αυτά τα δυο βασικά προβλήματα, οι κάτοικοι ζητούν την άμεση επίλυσή τους προκειμένου να μπορούν να κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους.

Ζητούμενο η άμεση εκβάθυνση

Οι κάτοικοι έχοντας εντοπίσει αυτά τα δυο βασικά προβλήματα, ζητούν την άμεση επίλυσή τους προκειμένου να πραγματοποιείται υπό καλύτερες συνθήκες η δουλειά τους. Ακόμα, εμφανίζονται αρκετά πεπεισμένοι πως με το ξεκίνημα των έργων θα πραγματοποιηθούν και μικρές διορθωτικές κινήσεις που θα βελτιώσουν και θα κάνουν ελκυστικότερη την εικόνα του φυσικού λιμανιού της περιοχής. Παρακάτω, εμφανίζονται οι δηλώσεις τόσο των επαγγελματιών όσο και του προέδρου της τοπικής κοινότητας για τα ζητήματα που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του:

Ανδρέας Καλόφωνος-Πρόεδρος Τ.Κ. Σκαφιδιάς: «Οι άνθρωποι εδώ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Έχουν απόλυτο δίκιο, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για να βελτιωθούν οι συνθήκες της δουλειάς τους. Από πλευράς μου, θα κάνω τα πάντα για να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των στόχων που έχουν θέσει οι επαγγελματίες του τόπου».

Κώστας Μπαλάσκας: «Είμαι ψαράς αρκετά χρόνια. Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε τελευταία περί καθορισμού χερσαίας ζώνης και θαλάσσιου λιμένα, θέλουμε να παρακαλέσουμε το δήμαρχο Πύργου και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου να πραγματοποιήσουν τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης για τον οποίο έχουν γίνει και παλαιότερα ενέργειες από προηγούμενους προέδρους και άμεσα μαζί μ΄ αυτό, όπως μας έχει ενημερώσει ο κ. Καλαματιανός, μπορεί να γίνει εκβάθυνση χωρίς να πειραχθεί ο χώρος. Πρόκειται για φυσικό λιμανάκι που έχει δημιουργηθεί αρκετά χρόνια και εξυπηρετεί αρκετό κόσμο. Πιστεύουμε ότι εντός δυο χρόνων όπως λέει ο νόμος, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Ζητάμε όμως άμεση επίλυση, προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας. Μπορεί να είμαστε ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας για τα λιμάνια, αλλά και εμείς χρειαζόμαστε βοήθεια από τους τοπικούς φορείς. Έχει περίπου 9 χρόνια να γίνουν παρεμβάσεις από την Περιφέρεια. Το λιμάνι «χώνεται» από χώματα, λόγω έντονων βροχοπτώσεων».

Αθανασία Λαμπροπούλου: «Είμαι σχεδόν 20 χρόνια στο χώρο. Μια καλύτερη διαμόρφωση είναι αναγκαία, όπως και η ενίσχυση βραχιόνων. Παλεύουμε μόνοι μας μαζί με κάποιους προέδρους πρώην λιμενικών ταμείων που βοήθησαν τόσα χρόνια. Θέλουμε καλύτερη διαμόρφωσή του, αναβάθμιση, να αποκτήσει ένα καλό δρόμο, να ενισχυθούν οι βραχίονες και να πραγματοποιηθεί εκβάθυνση».

Δημήτρης Λαμπρόπουλος: «Έχουμε από κοινού ένα σκάφος με τη γυναίκα μου. Βλέπουμε ότι το λιμανάκι υπάρχει πολλά χρόνια. Το βρήκαμε και οφείλουμε να το δώσουμε καλύτερο στις επόμενες γενιές. Απευθύνομαι σε κάθε αρμόδιο που μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν προγράμματα όπου μπορεί να ενταχθεί, να αδειοδοτηθεί και εν τέλει να γίνει επισκέψιμο. Το ξενοδοχείο Aldemar είναι κοντά και οι ξένοι αντικρίζουν αυτές τις πρωτόγονες συνθήκες. Δε θεωρώ ότι χρειάζεται τεράστιο ποσό για την κατασκευή του. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει πρόσβαση, δρόμο, να μη στρώνεται ή να μην προφυλάσσεται από βροχές και κατολισθήσεις. Σαν πολίτης, σα φορολογούμενος, έχω δικαίωμα να φωνάξω, να απαιτήσω και να προκαλέσω τις υπηρεσίες να έρθουν να δουν το πρόβλημα. Δεν περιμένουμε να καταλήξουμε όπως το Παλούκι και τον Άγιο Παντελεήμονα. Φωνάζουμε πριν πεινάσουμε. Δε έχουμε άλλο τρόπο να διαμαρτυρηθούμε. Βλέπουμε άλλα κράτη, τα νησιά μας και άλλα λιμάνια να προοδεύουν και εμείς πηγαίνουμε πίσω με χειρόφρενο. Κάποιοι έχουν βολευτεί στις καρέκλες και δε θέλουν να κουνηθούν».

Διονύσιος Μπαλάσκας: «Αν και νεότερος, είμαι στο χώρο 18 χρόνια και θα συμφωνήσω ότι βρήκαμε το λιμανάκι και θα πρέπει να μεταφέρεται από γενεά σε γενεά και να παραδίδετε καλύτερο από πριν. Ευκαιρίας δοθείσης, με τον πρόσφατο νόμο για εκβάθυνση και βελτίωση των καταφυγίων, είναι ευκαιρία να το βελτιώσουμε ώστε και οι ψαράδες να μην πεινάσουν, αλλά και να έχει το ξενοδοχείο Aldemar ένα όμορφο λιμανάκι που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως. Εύχομαι οι τοπικοί φορείς να βοηθήσουν να φτιαχτεί».

Ιωάννης Μάργαρης: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αφού πλέον είναι τόσο ξέβαθο που βρίσκουμε κάτω. Χρειάζεται εκβάθυνση προκειμένου να περνάμε άνετα, ενώ καλό θα ήταν στο σημείο της εισόδου του να φτιαχτεί η γωνία με μερικές πέτρες, προκειμένου να εμποδίζεται η φορά της θάλασσας προς τα μέσα. Το βάθος του είναι περίπου στο ένα μέτρο. Τουλάχιστον ένα μέτρο ακόμα πρέπει να ανοιχθεί».

Γεώργιος Ξένος: «Δεν μπορούμε να βγούμε με τα καΐκια μας προς τη θάλασσα, διότι βρίσκουμε στον πυθμένα του λιμανιού. Από τις άγκυρες μπορεί να προκληθεί μεγάλη ζημιά. Χάνουμε μεροκάματα, ψάρι δεν υπάρχει και έχουμε βάλει και τη θηλιά στο λαιμό μας. Πρέπει το λιμάνι να φτιαχτεί, γιατί αλλιώς έχουμε τελειώσει όλοι. Πρέπει η περιφέρεια να ενεργήσει, ώστε να γίνει εκβάθυνση του λιμανιού. Αλλιώς είμαστε στο τέλος».

Όλη η επικαιρότητα