Λιμάνι Κατακόλου: Το «ποδαρικό» του κρουαζιερόπλοιου «Opera» και τα… ευτράπελα του λιμενάρχη

«Ποδαρικό» για το 2020 στο λιμάνι του Κατακόλου έκανε χθες το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Opera». Ένα ποδαρικό που συνδυάστηκε από μια σεμνή τελετή υποδοχής από πλευράς δήμου Πύργου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, εκπρόσωποι του οποίου, μαζί με τον Λιμενάρχη Δημήτρη Παπαηλιού και τον ταξιδιωτικό πράκτορα Παναγιώτη Φάκλαρη, αντάλλαξαν αναμνηστικά με τον Ιταλό καπετάνιο του πλοίου.

Παράλληλα χορευτικό τμήμα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Φάρος», παρουσίασε στους επιβάτες του «Opera» παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα.

Η ευχή που κυριάρχησε ήταν η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη για το λιμάνι του Κατακόλου, όσον αφορά τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων καθώς και των έργων υποδομής που αναμένεται να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του…

«Περισσότερες αφίξεις το 2020»…

Με δήλωση του ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος τόνισε ότι «Υποδεχτήκαμε στο Κατάκολο το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς, το Opera της γνωστής εταιρείας MSC με 3000 επιβαίνοντες, 2,300 επιβάτες και 700 περίπου άτομα προσωπικό. Ένα γεγονός που δείχνει ότι φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την κρουαζιέρα και το λιμάνι του Κατακόλου. Όχι μόνο γιατί θα έρθουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια, αφού περιμένουμε περίπου 30 παραπάνω απ` ότι πέρυσι. Αλλά και γιατί περιμένουμε μέσα στο 2020 θα ξεκινήσουν τα προγραμματισμένα έργα στην χερσαία ζώνη. Έργα που φιλοδοξούμε να κάνουν το λιμάνι πιο λειτουργικό, πιο ασφαλές πιο ελκυστικό για τους τουρίστες. Πάντα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο αλλά και με την Λιμενική Αρχή, τον Λιμενάρχη και τους συνεργάτες του, θα επιδιώξουμε το λιμάνι του Κατακόλου να μην είναι μόνο μέσα στην πρώτη πεντάδα από πλευράς αφίξεων σε όλη την χώρα, αλλά βήμα-βήμα να γίνει το πρώτο λιμάνι κρουαζιέρας».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤΠ Νίκος Ψάρρης δήλωσε πως «Από πλευρά Λιμενικού ταμείου με μια πολύ συστηματική προσπάθεια, άοκνη, του δημάρχου μας Τάκη Αντωνακόπουλου, το 2020 το λιμάνι του Κατακόλου θα αναβαθμιστεί ποιοτικά σε πολλά επίπεδα. Κύρια μέριμνα του δημάρχου και όλων μας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας. Η ασφάλεια και άλλα θέματα είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας που κάνουμε και θα φανεί μέσα στο 2020, χρονιά που το λιμάνι θα αλλάξει όψη. Με ένα λιτό καλωσόρισμα που διοργανώσαμε αποδεικνύουμε ότι ξεκινάς με τα απλά πράγματα και συνεχίζεις και με τα μεγάλα. Θεωρώ ότι το λιμάνι του Κατακόλου θα καταξιωθεί ως το πρώτο λιμάνι της χώρας».
Τέλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατακόλου «Ο Φάρος», Ελένη Τερζοπούλου ανέφερε ότι «Καλωσορίσαμε το πρώτο καράβι της σεζόν με το μικρό χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας. Τα παιδιά μας χόρεψαν για τους επισκέπτες του λιμανιού κι ελπίζω κι εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι πολύ καλή για το λιμάνι του Κατακόλου».

Δημοσιογραφικό παράβολο για κάλυψη της κρουαζιέρας!

  • Απίστευτες στιγμές έζησαν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤΠ, ο ΥΑΛΕ, ο ναυτιλιακός πράκτορας και τα δημοσιογραφικά συνεργεία

Δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα και ο ένστολος του Λιμεναρχείου Κατακόλου «ξαναχτύπησε» για 3η φορά.

Μετά τη σύλληψη συνεργείου και επιχειρηματία με την αιτιολογία της παράνομης μεταφοράς φυκιών, μετά τη σύλληψη και το αυτόφωρο συνεργείου τοποθέτησης οπτικών ινών για την ασφάλεια του λιμανιού, συνέβη χθες το εξής απίστευτο περιστατικό.

Συνεργεία των τοπικών ΜΜΕ είχαν λάβει πρόσκληση από τον φορέα διαχείρισης του λιμένα δηλ. το ΔΛΤΠ και από τον Δήμο Πύργου για την κάλυψη της υποδοχής του πρώτου κρουαζιεροπλοίου που αφίχθη χθες στο λιμάνι Κατακόλου τη νέα χρονιά.
Ενώ λοιπόν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιπρόεδρος ΔΛΤΠ Νίκος Ψάρρης, ο ΥΑΛΕ Άγγελος Παναγιωτακόπουλος, ο ναυτιλιακός πράκτορας Πάνος Φάκλαρης συνοδευόμενοι από δημοσιογράφους, προσήρχοντο προκειμένου να επισκεφθούν -ως είθισται- τον κυβερνήτη του κρουαζιεροπλοίου «Opera», πλησίασε το συνεργείο της ΟΡΤ ο λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτρης Παπαηλιού και το ρώτησε αν έχει άδεια κινηματογράφησης προκειμένου να το αφήσει να συνοδεύσει τις τοπικές αρχές στο πλοίο.

Δημιουργήθηκε αμέσως μία ένταση, οπότε έσπευσαν ο αντιδήμαρχος και ο αντιπρόεδρος να διαβουλευτούν με τον λιμενάρχη, ώστε να λήξει αισίως το θέμα που δημιούργησε.
Τελικά ο λιμενάρχης ενημέρωσε ότι δεν επιμένει στην απαγόρευση εισόδου των ΜΜΕ και «εν πάσει περιπτώσει το θέμα θα ρυθμιστεί από την επόμενη φορά».

Καλύφθηκε λοιπόν η επίσκεψη πάνω στο κρουαζιερόπλοιο, συμμετείχε κινηματογραφούμενος από το συνεργείο της ΟΡΤ και ο λιμενάρχης προσφωνών τον κυβερνήτη του πλοίου, ήπιε γαλλικό αφρώδη οίνο (σαμπάνια) και μετά τη συνάντηση έγιναν και δηλώσεις έξω από το πλοίο από τον αντιδήμαρχο κ. Αργυρόπουλο και στη συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι απεχώρησαν.

Όμως εδώ ξεκινάει η δεύτερη πράξη της κωμωδίας (ή του δράματος).
Το συνεργείο της ΟΡΤ καθώς αποχωρούσε προκειμένου να επιβιβασθεί στο Ι.Χ. της OΡΤ-TV το πλησίασαν λιμενικοί οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούσε να αποχωρήσει, ζητήθηκαν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τους ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να επισκεφθούν το λιμεναρχείο.

Εκεί τους ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να πληρώσουν παράβολο προκειμένου να τους επιτραπεί να φύγουν από το λιμεναρχείο.

Πράγματι ο καμεραμάν της ΟΡΤ Σταμάτης Καραγκούνης συμμορφώθηκε και προμηθεύτηκε παράβολο από το ταχυδρομείο (που δεν είχε ακόμα κλείσει) δίπλα στα γραφεία του λιμενικού ταμείου οπότε και του επετράπη να φύγει.

Τίθενται μετά το απίστευτο αυτό γεγονός τα εξής ερωτήματα:

1. Εάν ο καμεραμάν της ΟΡΤ δεν είχε επάνω του χρήματα, ή αν είχε κλείσει το ταχυδρομείο και δεν μπορούσε να προμηθευτεί παράβολο τί θα συνέβαινε;
2. Αφού η πρόσκληση έχει γίνει από τον Φορέα Διαχείρισης και τον Δήμο Πύργου και δεν υπάρχει εμπορικός σκοπός η φαεινή ιδέα του παραβόλου από τον λιμενάρχη είναι παράνομη πράξη ή όχι;
3. Aφού πρόσφατα τα τοπικά μέσα στην εορτή των Θεοφανίων κάλυψαν την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο της κατάδυσης του τίμιου σταυρού χωρίς να τους ζητηθεί η πληρωμή παραβόλου, γιατί τούτο δεν ζητήθηκε τότε, ενώ τώρα συνέβη το ακριβώς αντίθετο;
4. Όταν στο παρελθόν ο ίδιος ένστολος είχε δημιουργήσει παρόμοιο πρόβλημα σε συνεργείο τοπικής συναδέλφου εφημερίδος που ήθελε να καλύψει δημοσιογραφικά το μπάχαλο εντός της χερσαίας ζώνης (από την οποία απουσίαζε παντελώς κάθε έλεγχος από τη λιμενική αρχή) ζητήθηκε να πληρωθεί παράβολο, ναι ή όχι;
5. Eφόσον η πρόσκληση στα τοπικά μέσα είχε γίνει από τον Φορέα Διαχείρισης και δεν αποτελεί εμπορικό σκοπό, γιατί ζητήθηκε παράβολο που αιτείται αυτόβουλα ο ενδιαφερόμενος μόνο όταν ο σκοπός είναι εμπορικός;

Αν απαιτείται άδεια κινηματογράφησης -κατά τα ισχύοντα- αυτήν τη δίνει ο Φορέας Διαχείρισης και δεν απαιτείται να εκδοθεί άδεια από τη Λιμενική Αρχή, άρα παρέλκει το παράβολο (και στην περίπτωση που δεν έχει ήδη καταργηθεί).

Συμπερασματικά λοιπόν, ποιος δίνει το δικαίωμα ή παρέχει την ασυλία σε έναν υπάλληλο του Δημοσίου να ενεργεί κατά βούληση;

Ποιά είναι η θέση επ’ αυτού των αξιοτίμων Υπουργού
Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Θοδωρή Κλιάρη;

ΓΙAΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡOΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤΙΔHΜΑΡΧΟΣ ΠYΡΓΟΥ)

Να αποφεύγονται ενέργειες που δημιουργούν άλλες εντυπώσεις

«Αρχικά ο κ. Λιμενάρχης εξέφρασε την αντίθεσή του στο να βιντεοσκοπήσουν την υποδοχή στο πλοίο οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που είχαν έρθει για να καλύψουν το γεγονός καθώς δεν είχαν τη σχετική άδεια. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ψάρρης, εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου, του ζητήσαμε να επιτραπεί η είσοδός τους και η βιντεοσκόπηση της υποδοχής του πλοιάρχου και ότι εφόσον χρειαζόταν άδεια να δινόταν εκείνη τη στιγμή ή αργότερα. Ο κ. Λιμενάρχης έδειξε να συναινεί καθώς συνεχίστηκε η διαδικασία και όλοι μαζί ανεβήκαμε στο καράβι. Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων, έγιναν κάποιες δηλώσεις από εμένα, τον κ. Ψάρρη και τον πλοίαρχο του Opera παρουσία του κ. Λιμενάρχη και άλλων αξιωματικών του πλοίου. Όταν κατεβήκαμε από το πλοίο και οδεύοντας προς την προβλήτα δύο άνδρες του Λιμενικού ζήτησαν τα στοιχεία των δύο εικονοληπτών, οι οποίοι και τα έδωσαν… από εκεί και πέρα συνεννοηθήκαμε με τον υπεύθυνο ασφαλείας του λιμανιού, τον κο Παναγιωτακόπουλο, να εκδοθούν οι άδειες προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα οι δύο εκπρόσωποι του Τύπου. Απ’ ότι γνωρίζω εκδόθηκαν αυτές οι άδειες, πληρώθηκε κι ένα παράβολο, έμειναν για κάποια ώρα στο Λιμεναρχείο οι δύο εικονολήπτες κι αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποχώρησαν. Ως δήμος θεωρούμε ότι σε θέματα που άπτονται του τουρισμού και της φιλοξενίας, μιας και βρισκόμαστε σε μία περιοχή που έχει γεννηθεί το πνεύμα της φιλοξενίας, θα πρέπει –εφόσον αυτό είναι εφικτό- να αποφεύγονται ενέργειες που δημιουργούν άλλες εντυπώσεις. Θεωρώ ότι ίσως ήταν ένα ατυχές γεγονός αυτό. Βεβαίως λέμε ναι στη νομιμότητα και την ασφάλεια του λιμανιού. Βεβαίως λέμε ναι στην αγαστή συνεργασία που πρέπει να έχει η Δημοτική αρχή, το Λιμενικό Ταμείο και οι Λιμενικές αρχές για την καλύτερη λειτουργία του λιμανιού αλλά από εκεί και πέρα πιστεύουμε και θεωρούμε ότι πολλές φορές η γραφειοκρατική απόδοση του νόμου με κάθε λεπτομέρεια φέρνει ίσως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε».

ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜ. ΤΑΜΕΙΟΥ

Εξάντλησε όλη την αυστηρότητα

«Ήταν ένα ατυχές περιστατικό το οποίο σημειώθηκε από το γεγονός ότι σαν Λιμενικό Ταμείο δεν γνωρίζαμε την όλη διαδικασία για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας για να ληφθούν πλάνα από την τηλεόραση και φωτογραφίες για τις εφημερίδες.
Ενημερώσαμε τον κ. Λιμενάρχη και δεσμευτήκαμε ότι μετά την ολοκλήρωση της τελετής στο πλοίο, θα γινόταν η απαιτούμενη διαδικασία με την έκδοση του παραβόλου και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Νίκος Ψάρρης, ο Λιμενάρχης μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας, εξάντλησε όλη την αυστηρότητα.
Πάντως στο ερώτημά μας αν λόγω παρέλευσης του ωραρίου λειτουργίας δεν προλάβαινε να εκδοθεί το παράβολο, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε, ότι από την στιγμή που το συμβάν έληξε δεν χρειάζεται να απαντούμε σε υποθετικές ερωτήσεις.
Επίσης σε δεύτερο ερώτημά μας, γιατί δεν τηρήθηκε και η ίδια διαδικασία κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, όπου δεκάδες δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες φωτογράφησαν και τράβηξαν βίντεο τόσο το πλοίο που έγινε ο εορτασμός όσο και το σύνολο του Λιμανιού, ο κ. Ψάρρης μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς ποια διαδικασία τηρείται από πλευράς Λιμεναρχείου σε κάθε περίπτωση.