Ηλεία

Λιμάνι Κυλλήνης: Έργα εισιτήριο για το μέλλον

Ακούστε το άρθρο

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Συμπληρωματικά έργα προστασίας και λειτουργικότητας του λιμένα Κυλλήνης» προχώρησαν χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, παρουσία και του πρώην προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Άρη Χατζήπαπα.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.932.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020». Στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις θα εκτελεστούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας. Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

«Ενισχύουμε τους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας. Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που σκοπό έχει την αναβάθμιση των υποδομών που εξυπηρετούν το τουριστικό ρεύμα. Διεκδικήσαμε πόρους τους εξασφαλίσαμε κι έχοντας φροντίσει να υπάρχει κατάλληλη τεχνική προετοιμασία, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, προχωράμε σε παρεμβάσεις που καθιστούν ασφαλέστερο και περισσότερο λειτουργικό το λιμάνι της Κυλλήνης, το οποίο έχει σπουδαίο ρόλο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη όλης της Ηλείας, στις μεταφορές, στο εμπόριο και στον τουρισμό».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Κατσιφάρα για τη διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία, τόνισε ότι πρόκειται για δύο έργα που διευρύνουν σημαντικά τις δυνατότητες του λιμανιού της Κυλλήνης, αφού αποτελούν το εισιτήριο για το μέλλον. «Όσο μεγαλώνει το λιμάνι, μεγαλώνουν και οι δυνατότητές του, για τα εμπορικά πλοία, τη μαρίνα, τα υδροπλάνα και όλα όσα σχεδιάζουμε» ανέφερε ο κ. Μοράντ.

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, «Συμπληρωματικά έργα προστασίας και λειτουργικότητας του λιμένα Κυλλήνης» περιλαμβάνουν δύο υποέργα. Το πρώτο αφορά την επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου κατά 130 μέτρα περίπου, με σκοπό την προστασία του λιμένα από βόρειους και βορειανατολικούς ανέμους. Το δεύτερο, προβλέπει αποπεράτωση των εργασιών στη βόρεια προβλήτα του λιμένος Κυλλήνης, με κατασκευή λιμενικών δαπέδων βαρέως τύπου προκειμένου να επεκταθεί ο χώρος ελλιμενισμού.

Όλη η επικαιρότητα