Life Υγεία

Λοίμωξη από μύκητες: Επιτρέπεται το σεξ;

Ακούστε το άρθρο

Η φαγούρα και το τσούξιμο που προκαλεί η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από μύκητες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να… φουντώσει η λίμπιντο, αν υποθέσουμε όμως ότι μια γυναίκα έχει όρεξη για σεξ, επιτρέπεται να το κάνει;

Και ναι και όχι, είναι η απάντηση των ειδικών…

«Η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν ερεθισμό της κολπικής οδού» εξηγεί η Δρ Τζέσικα Σέπερντ, μαιευτήρας-γυναικολόγος με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ. «Εφόσον η γυναίκα νιώθει άνετα, μπορεί να κάνει σεξ».

Παρά την «άδεια» που δίνει η γιατρός, υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα πριν προχωρήσει στη σεξουαλική επαφή αν έχει ενεργή λοίμωξη από μύκητες.

1. Το σεξ μπορεί να επιδεινώσει τη λοίμωξη

Η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του μύκητα Candida. Ο μύκητας αυτός ζει φυσιολογικά στα γυναικεία γεννητικά όργανα, ωστόσο κάποιο εξωτερικό ερέθισμα –όπως η έκθεση στο σπέρμα, σε ένα λιπαντικό ή στο λάτεξ του προφυλακτικού– μπορεί να απορρυθμίσει την ισορροπία των μυκήτων, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας το πρόβλημα, σύμφωνα με τη Σέπερντ.

Αν μια γυναίκα υποψιάζεται ότι κάποια από τις παραπάνω αιτίες προκάλεσε τη λοίμωξη, καλό θα είναι να αποφύγει το σεξ μέχρι να υποχωρήσουν εντελώς τα συμπτώματα και να συμβουλευτεί γιατρό ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να έχει κάποια αλλεργία.

2. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί

Αν και οι μύκητες των γεννητικών οργάνων δεν θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, υπάρχει μια μικρή περίπτωση να μεταδοθούν στον σύντροφο. Σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία της Γυναίκας, μια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, περίπου το 15% των αντρών εμφανίζουν εξάνθημα και φαγούρα στα γεννητικά τους όργανα μετά τη σεξουαλική επαφή αν η σύντροφός τους έχει διαπιστωμένη λοίμωξη από μύκητες. Στην περίπτωση αυτή πρέπει και ο άντρας να λάβει θεραπεία. Σημαντικό: Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των μυκήτων μπορεί να φθείρουν το προφυλακτικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο να σπάσει.

Αν είναι ήπια, η μυκητίαση κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει εντός 48 ωρών από την έναρξη της θεραπείας. Για τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις (τέσσερα ή και περισσότερα επεισόδια τον χρόνο), συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος και κυρίως η συμβουλή του γιατρού για την πρόληψη επόμενων μυκητιάσεων.

Πηγή: womenshealthmag.com

Όλη η επικαιρότητα