Αγροτικά

Λιπάσματα-«μαϊμού» μέσω Διαδικτύου

0ba6fe2d9e80fa562533c744aa9a7351.jpg
Ακούστε το άρθρο
Λιπάσματα-«μαϊμού» εντόπισαν και πάλι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, εδώ και ενάμιση χρόνο οι επιτήδειοι καταφέρνουν, κυρίως μέσω Διαδικτύου, να παραπλανούν έλληνες αγρότες. Οι τελευταίοι, απελπισμένοι από την αύξηση του κόστους παραγωγής, καταφεύγουν στην αγορά φθηνών αλλά μη εγκεκριμένων προϊόντων.
 
Η τελευταία παρτίδα που εντοπίστηκε, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν περιελάμβανε καμία θρεπτική ουσία παρά μόνο ανθρακικό ασβέστιο, κοινώς ασβέστη. Ευτυχώς, αυτή τη φορά, το υλικό δεν περιείχε βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι επικίνδυνα τόσο για την παραγωγή όσο και για την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, πολλές από τις παράνομες παρτίδες που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια περιείχαν επικίνδυνες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ουσίες.
 
Αλλά και το ανθρακικό ασβέστιο δεν είναι αθώο, καθώς όπως λένε οι ειδικοί, καθώς μπορεί να επηρεάσει το pH των εδαφών.
 
Η Διεύθυνση Εισροών Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάθε φορά που εντοπίζει επικίνδυνα προϊόντα, ενημερώνει σχετικά τις επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων για την κυκλοφορία αυτών των ακατάλληλων σκευασμάτων. Μάλιστα, πέρυσι, ο φάκελος μιας υπόθεσης εστάλη στη Δικαιοσύνη.
 
Στελέχη του υπουργείου παραδέχονται ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, γι’ αυτό τον τελευταίο καιρό οι έλεγχοι έχουν ενταθεί. Κάθε χρόνο εντοπίζονται σημαντικές ποσότητες παράνομων λιπασμάτων, όπως και φυτοφαρμάκων, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
 
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημέρωσε τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων και τους αγρότες ότι έχουν εντοπιστεί και διατίθενται ως «Λίπασμα ΕΕ», προϊόντα των τύπων 20-10-10, 20-10-0 κτλ. Τέτοια σακιά έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε Κέρκυρα, Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρο και Μακεδονία.
 
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ κ. Γιάννης Βεβελάκης τονίζει, «εμείς προσπαθούμε να προστατεύουμε τους πελάτες μας, αλλά δεν βλέπω ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Όπως αναφέρει, πέρυσι είχαν καταγγείλει ανάλογα περιστατικά στο υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και σε πολλές Εισαγγελίες ανά την Ελλάδα. «Πέρασα πολλές ανακρίσεις, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε».
 
Στις ύποπτες συσκευασίες συνήθως αναγράφεται μόνο όνομα της παραγωγού εταιρείας, χωρίς κανένα άλλο αναγνωριστικό στοιχείο ή στοιχείο επικοινωνίας. Εξαιτίας της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να εντοπίσει και να τιμωρήσει τις εταιρείες-«φαντάσματα», οι προμηθευτές δεν αποθαρρύνονται και διακινούν τα παράνομα υλικά, με διαφορετικό κάθε φορά όνομα.
 
Οι αγρότες, όταν αγοράζουν λιπάσματα θα πρέπει να προσέχουν τη συσκευασία στην οποία πρέπει να αναγράφεται στα ελληνικά η ένδειξη «λίπασμα ΕΚ», ο τύπος του λιπάσματος, το βάρος, τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει και σε πια περιεκτικότητα, ο παρασκευαστής και η διεύθυνση του, καθώς και η ένδειξη «σύμμεικτο» (εάν είναι σύμμεικτο).
tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα